Jak se stravuje zakladatelka největší značky raw produktů?

Již ve 24 letech založila Tereza Havrlandová firmu zaměřenou na raw jídelníček.Jejím snem bylo ukázat lidem stravu, která dává smysl, protože z raw surovin a zejména z ovoce, čerstvé zeleniny, oříšků a bylinek lze připravit nekonečnou škálu úžasných jídel, slaných i sladkých, která nasytí a uspokojí.

Změny v jídelníčku pro každého

Podle Terezy je pro naše stravování přínosné zvýšit podíl syrové, průmyslově nezpracované stravy. Své tělo tak obohatíte o minerály a enzymy. Například snídani nahradit čerstvým ovocem nebo raw granolou, k obědu si dát pořádný salát a při večeři nahradit přílohy zeleninou. Jako svačinky konzumovat ovoce nebo poctivé snacky v opravdové raw kvalitě místo nezdravého junk-food. Hlavně by se měl člověk cítit v pohodě a nic nehnat do extrémů. Striktní dodržování extrémů vede ke stresům, což tělu rozhodně neprospívá.

Terezin jídelníček

Tereza jí mnoho let stejně, jen už není tak striktní jako kdysi. Svůj den začínálitrem bylinkového čaje nebo vody. Později přijde na řadu ovoce jako snídaně, a to podle ročního období a ohledně množství podle hladu. Během odpoledne obvykle sní pár raw tyčinek jako snacky. Každý den si dopřeje zeleninu nebo salát. Saláty si opět připravuje typově podle ročního období, nejraději s čerstvými bylinkami a avokádem. Případně místo toho raw krekry s pomazánkou a oblohou. V cuketovém období ji hodně baví cuketové špagety na sto způsobů s různým druhy pesta nebo zálivek. Obecně zůstává u stravy rostlinné, bez lepku a bez cukru, s tím, že raw činí kolem 90 % veškeré její stravy. Večer si občas dá nějakou zeleninovou polévku, ideálně v raw úpravě. Raw polévky se dají ohřát na 45 °C. Výjimečně si dá třeba thajské curry nebo napařenou či restovanou zeleninu, což je řešení pro případy návštěv restaurací a společenských událostí. Když má náladu na něco sofistikovanějšího, dopřeje si raw pizzu, základ je většinou z oříšků, semínek a třeba z pohanky. Udělá se těsto ze semínek a oříšků, které se rozemele a dá se sušit. Na to pak dá omáčku ze sušených rajčat a zeleninu. 

Hříchy ve stravě

Pokud vás začne honit mlsná, můžete to rozhodně dělat zdravě a navíc stále raw. Dnes je v raw výrobcích mnoho dobrot, jež uspokojí vaše chuťové buňky a zároveň neublíží vašemu zažívání. Ale i u nich platí, že by se měly dávkovat po troškách. Můžete sáhnout po raw čokoládách s různými příchutěmi, sušenkách, sladkostech bez cukru, lupínkách, tyčinkách… Mezi lákadla, kterými Tereza hřeší na raw, patří grilovaná zelenina, thajské veggie curry či veganský sýr (z kokosového nebo mandlového mléka).

Jak poznat raw výrobek

V dnešní době už se výraz raw vyskytuje skoro na všem, z rawfood se stal velký hit. Často se ale objevuje i na produktech, u kterých se o skutečnou raw kvalitu nejedná, což je někdy složité rozpoznat. Nejlepší je vyhledávat ověřené značky s certifikáty kvality. U skutečné raw kvality, tzv. Really Raw, je nejen produkt zpracován za studena, ale ani žádná ze surovin nesmí projít tepelnou úpravou nad 45 stupňů, jinak nejde o raw výrobek.

Benefity pro tělo

Raw strava obsahuje výrazně vyšší množství mikroživin nedotčených vysokou teplotou, většina z nich se totiž vysokou teplotou likviduje nebo modifikuje. Rovněž makronutrienty, jako jsou tuky, sacharidy a proteiny, dosáhnou tepelnou úpravou změn, které často vedou až k tvorbě látek toxických pro lidské tělo. V tepelně neupravené podobě zůstávají živiny v potravinách v nedotčené podobě, která je pro tělo nejpřirozenější a nejsnáze vstřebatelná.

Tereziny oblíbené recepty:

Lifefood

Dýňová polévka s pikantními Lifefood marinovanými kešu

Dýně je typickou podzimní surovinou, kterou lze zpracovat na mnoho způsobů a jedním z nejoblíbenějších je vydatná dýňová polévka. Rychlým dýňovým krémem pohostíte kohokoli. Stačí dozdobit marinovanými kešu oříšky a chuť bude dokonalá. Polévku lze zahřát na 40-45°C a v chladných dnech uspokojí potřebu teplého jídla a stále si zachová výživnou hodnotu.

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: 

450 g dýně Hokkaido (oloupané)

400 ml vody

2 lžičky mleté papriky

1 špetka muškátového oříšku

1 lžička kari

1 špetka pepře

1 lžička soli

3 lžičky olivového oleje

1 lžička sirupu z agáve Produkt Lifefood

2 lžičky mandlové pasty

1 stroužek česneku

2 lžíce dýňových semínek Produkt Lifefood

80 g marinovaných Indických kešu Produkt Lifefood

Příprava: 

Dýni pokrájejte na kousky, přidejte vodu a rozmixujte. Stroužky česneku potřete s kořením
a přimíchejte do rozmixované dýně. S chutí si můžete pohrát přidáním mandlové pasty nebo dýňových semínek. 

cara
Lifefood

Cuketové lasagne se špenátovým, bazalkovým a rajčatovým pestem a kešu krémem

Na podzim je nejdůležitější zásoba vitamínů. Zeleninové lasagne jsou ideálním jídlem, na kterém si velmi pochutnáte a zároveň dodáte tělo vše, co potřebuje. 

Doba přípravy: 40 minut (plus příprava den předem)

Ingredience: 

2-3 kousky cukety

1 hrnek špenátu

1 hrnek listy čerstvé bazalky

1 stroužek česneku

1 lžíce Raw proteinu z konopí Produkt Lifefood

podle chuti olivového oleje

podle chuti himálajské růžové soli

podle chuti pepře

podle chuti cedrových oříšků Produkt Lifefood

1 hrnek sušených rajčat Produkt Lifefood

2 kousky čerstvých rajčat

1 hrnek kešu Produkt Lifefood

hodně vody

Příprava: 

ŠPENÁTOVÉ PESTO – Rozmixujte do jemného pesta špenátové listy, hrnek bazalkových listů, česnek, konopný protein, olivový olej, sůl a pepř. Přidejte piniové oříšky a promíchejte. 

RAJČATOVÉ PESTO – Nejdříve přes noc namočte sušená rajčata a druhý den se pusťte do pesta.
K namočeným rajčatům přidejte čerstvá, hrnek bazalkových listů, olivový olej, sůl, pepř a rozmixujte do jemného pesta.

KEŠU KRÉM – S trochou vody rozmixujte kešu oříšky. Přidávejte vodu podle potřeby, až vznikne jemný krém. Krém bude výrazně zajímavější, když se dochutí špetkou soli a trochou citronové šťávy.

SERVÍROVÁNÍ – Umyjte cukety, odkrájejte konce a nakrájejte na tenké plátky. Nyní začněte tvořit lasagne vrstvením. Začněte položením cuketové vrstvy, následně přidejte špenátovou, poté opět cukety, pak rajčatovou, pak opět cukety a následně kešu krém. A takto neustále dokola, dokud budete mít ingredience. Nakonec ozdobte bazalkovými listy.

cara
Lifefood

Kakaový proteinový drink se spirulinou a ořechovým mlékem

Pokud ráno spěcháte a potřebujete dodat tělu extra porci energie, stačí vypít výživný a delikatesní nápoj z kvalitního proteinu.

Doba přípravy: 5 minut

Ingredience:

2 odměrky Raw proteinové směsi se superfoods kakaové se spirulinou Produkt Lifefood

20 g mandlí Produkt Lifefood

200 ml vody

2 kusy banánů

Příprava: 

Ořechové mléko – Mandle namočte přes noc. Druhý den je pořádně promněte, abyste z nich dostali nečistoty, a usušte. Pokud mandle oloupete, chuť mléka bude ještě jemnější. Mandle rozmixujte s vodou a přeceďte přes sítko nebo punčochu, získáte tak jemné mandlové mléko.

Proteinový nápoj – Přidejte Kakaový raw protein a máte hotovo! Drink můžete přisladit i banánem, konzistence bude o to hutnější. 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24