Jaké jídlo, takové tělo. Jaké potraviny zařadit do jídelníčku a proč?

Zdravá a vyvážená strava je klíčem k dlouhému a kvalitnímu životu, strava bohatá na živiny je základním stavebním kamenem zdravého životního stylu. To, co jíme, má zásadní vliv na naši energii, náladu a celkový zdravotní stav. Podívejme se na potraviny, které by měly být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, a na důvody, proč jsou pro naše zdraví tak důležité.

Luštěniny

Pokud byste měli zařadit jednu potravinu do jídelníčku, která vám pomůže zhubnout, pak jsou to fazole. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny mohou fazole podpořit zdravé hubnutí. Luštěniny také stabilizují hladinu cukru v krvi a poskytují dlouhodobý pocit sytosti, což je důležité pro udržení hmotnosti.

Borůvky

Borůvky jsou označovány za superpotravinu a mají k tomu hned několik důvodů. Jejich modré zbarvení je způsobeno antokyany, což jsou flavonoidy, které podle vědců podporují spalování tuků. Borůvky také snižují hladinu glukózy po jídle bohatém na škrob, čímž zabraňují výkyvům inzulinu. Navíc obsahují rozpustnou vlákninu, která přispívá k pocitu sytosti a pomáhá při hubnutí.

Mohlo by se vám líbit

Superpotraviny, které si zamilujete. Teď hned!

Jako superpotraviny jsou označovány ty potraviny, které obsahují daleko větší množství biologicky aktivních látek než běžné potraviny. Jsou nabité vitamíny, minerálními látkami, antioxidanty, vlákninou a mastnými kyselinami.
elle.cz

Barevné ovoce a zelenina

Čím barevnější, tím lepší. Konzumací zeleniny různých barev dostanete do těla celé spektrum fytolátek, z nichž každá má své specifické účinky na zdraví. Podle UCLA Center for Human Nutrition (Centrum pro lidskou výživu při Kalifornské univerzitě v Los Angeles) se zelenina dělí do čtyř skupin:

Oranžové potraviny jako mrkev, sladké brambory a meloun cantaloupe jsou bohaté na betakaroten, který podporuje zdraví vaječníků a hraje roli v úspěšném procesu oplodnění.

Žluté potraviny včetně většiny citrusových plodů jsou plné vitamínu C. Tento vitamín pomáhá zvládat stres, podporuje tvorbu kolagenu v pokožce a zlepšuje její strukturu.

Fialové potraviny jako hroznové víno a olivy obsahují resveratrol, což je druh rostlinného antibiotika s mimořádně slibnými účinky na zdraví.

Červené potraviny včetně rajčat jsou bohaté na vitamíny C, A, K, draslík, mangan a vlákninu. Rajčata obsahují lykopen, což je silný antioxidant, který má protizánětlivé účinky a podporuje zdraví srdce.

Vývar z kostí

Kvalitní vývar je bohatý na kolagen, který je obsažen v kůži, kostech a svalech. Konzumací vývaru můžete zvýšit elasticitu pokožky a její hydrataci. Vývar také obsahuje aminokyseliny, které podporují regeneraci tkání a zdraví střev.

Mohlo by se vám líbit

Nakrmte mozek: Jak podpořit kognitivní funkce a své duševní zdraví?

Náš mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů, který ovlivňuje myšlení, učení, paměť a celkovou duševní pohodu. A i mozek potřebuje správnou výživu, aby mohl optimálně fungovat. Správný výběr potravin s klíčovými živinami může pomoci podpořit kognitivní funkce a udržet mozek zdravý. Máme pro vás pár důležitých potravin a suplementů, které bychom všichni měli zařadit do naší stravy pro prospěch mozku. Nakrmte ho tím, co potřebuje.
elle.cz

Zdroj: Ovládněte svůj metabolismus, Jillian Michaels; Projezte se k trvalému zdraví, Florian a Andrea Uberallovi.

Zdroj článku:

Časopis ELLE

ELLE Zářijové vydání 09/24