Bolí vás hlava? A zkusila jste změnit jídelníček?

Káva, nebo čaj?

Kofein je podle lékařů zákeřná věc. V malém množství může od bolestí hlavy ulevit, příliš mnoho kofeinu je ale naopak jeho spouštěčem. „Pokud vás bolest trápí opakovaně, zkuste kofein na nějaký čas omezit úplně a porovnat, zda se potíže zmírní,“ radí americký doktor Medhat F. Mikhael. Pokud se bez něj neobejdete, zkuste alespoň jeho příděl omezit na minimum. Anebo ho nahraďte černým čajem. Když už nic jiného, alespoň barva je podobná.

Mohlo by se vám líbit

Jedno jediné nutriční pravidlo, které vám pomůže ke zdravějšímu já

Není mnoho pravidel, kterými se ve stravě řídit. Toto vám však zjednoduší celou vaši stravovací rutinu a pomůže vám ke zdravějšímu já. Skutečně! Trenérka a výživová poradkyně Johana Hamaďáková se dělí o nutriční pravidlo, které změnilo její přístup ke stravě.
elle.cz

Nešvary moderní doby

U každého z nás může být spouštěčem bolestí hlavy jiný druh jídla, v celkovém pohledu jsou ale nejčastějšími viníky průmyslově zpracované potraviny. „Nejedná se přitom jen o sladkosti, polotovary a fastfood, na vině mohou být i rafinované rostlinné oleje, ztužené tuky, nízkotučné výrobky zahuštěné škrobem, některé cereálie nebo výrobky ze sóji a kukuřice,“ upozorňuje fitness trenér a výživový poradce Robert Vošmik. Aby potíže způsobené nevhodnou stravou zmizely, radí odborníci do jídelníčku doplnit co nejvíce ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, čerstvého masa a ryb.

Příliš zralé ovoce

Že po alkoholu bolí hlava, vás zřejmě nepřekvapí. Obsahuje totiž celý koktejl dráždivých látek v čele se siřičitany a taniny. Pokud si k dobrému vínu navíc rádi přikrojíte i kousek zralého sýra, přidáváte další rizikovou potravinu. Může za to látka zvaná tyramin, kterou najdete také v hodně zralém ovoci, například v avokádu nebo banánech. 

Mohlo by se vám líbit

Nedaří se vám hubnout? Váš metabolismus zrychlí káva, čaj i spánek

Metabolismus, častý viník toho, proč někdo nemůže zhubnout a druhý naopak hubne, aniž by se o to jakkoliv snažil. Tempo, jakým je metabolismus schopen přeměnit stravu na energii, je označováno jako rychlost metabolismu. Ovšem... skutečně se mění rychlost spalování s naším věkem?
elle.cz

Čínská i italská kuchyně

A to rozhodně není vše. Riziko představují i pokrmy s obsahem glutamátu sodného, který se hojně využívá i v čínské kuchyni. „Toto éčko, které má označení E621 ale najdete i v mnoha jiných potravinách, kde slouží jako zvýrazňovač chuti, a výrobci ho často maskují jinými názvy: výtažek z droždí, bílkovinný hydrolyzát nebo extrakt z kvasnic,“ zmiňuje se Vošmik. Glutamát se přirozeně vyskytuje i v těstovinách z tvrdé pšenice, v parmezánu, rajčatech, nebo v mletém hovězím mase. Pozor tedy i na italskou kuchyni!

Citrusy a žvýkačky

Opatrní buďte i se semínky, ořechy a citrusy. Potrápit vás mohou i kořeněná jídla dráždící žlučník, který může posléze vyvolat bolest hlavy, ale i jídla obsahující lepek a sodík. Jedním z nenápadných spouštěčů je i nadměrné žvýkání žvýkaček zatěžující čelistní kloub. Potvrzuje to i výzkum italského neurologa Vincenza Tullema, realizovaný na třicítce dospívajících, z nichž 19 zaznamenalo zlepšení stavu poté, co vyloučili žvýkačku ze svých denních zvyklostí.

Mohlo by se vám líbit

Mikrobiom, náš druhý mozek. Jak střeva ovlivňují naše duševní zdraví?

Sevřený žaludek při pohovoru, neodbytná bolest břicha před prezentací nebo poletující motýlci v břiše na prvním rande. Všichni jsme jedno nebo druhé zažili, ale málokdo už zkoumal, co za tím vším stojí. Pojďme se tedy konečně usadit, nalít si šálek kefíru a blíže se seznámit s tajemným a všemocným mikrobiomem.
elle.cz

Zdroje: healthline.com, Women’s health magazine, everydayhealth.com

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24