Nezbytné mastné kyseliny omega 3
Rybí tuk je plný esenciálních mastných kyselin omega 3, jež mají pozitivní vliv na funkci mozku, posílení imunitního systému, pomáhají regulovat hladinu tuků v krvi, snižují výskyt srdečních onemocnění a jsou důležité i pro regulaci krevního tlaku. Že jsou esenciální znamená, že si je naše tělo nedokáže vyrobit samo a je potřeba je přijmout ze stravy. Mezi ty klíčové omega 3 mastné kyseliny patří kyselina dokosahexaenová (DHA) a eikosapentaenová (EPA). Tučné ryby jako losos, makrela a sardinky jsou bohaté právě na tyto omega 3 mastné kyseliny. Ano, právě proto je pro naše tělo rybí tuk nezbytný.
Jde to i jinak?
I z rostlinné stravy je možné získat omega 3 mastnou kyselinu. A to takzvanou kyselinu aplha-linolenovou (ALA), kterou tělo umí přeměnit na DHA i EPA. V průběhu této transformace však může dojít ke ztrátě, což znamená, že ALA bude obvykle produkovat menší množství EPA a DHA. Dobrým zdrojem kyseliny alfa-linolenové je rostlinná strava, jako jsou lněná, chia nebo konopná semínka, vlašské ořechy. Nedostatek omega 3 mastných kyselin poznáte tak, že vás bude trápit zvýšená únava a změny nálady, poruchy paměti, soustředění, ale i třeba suchá pokožka.
Nezapomeňme na omega 6
Další z mastných kyselin, které přijímáme z potravy, jsou omega 6. Těch přijímáme většinou ve stravě dostatek, a to například z rostlinných olejů, drůbeže či ořechů. Ruku na srdce, kdo si dá občas brambůrky, kde je takového oleje pěkná zásoba! Nedostatek omega 6 je tedy opravdu vzácný případ a téměř u nikoho se nevyskytuje. Oproti tomu nadměrné množství v těle je časté, způsobuje potíže a může vyvolat i závaznější onemocnění, včetně cukrovky, onemocnění srdce či Alzheimerovy choroby.
Pozor na poměr
Ovšem zásadní není pouze množství, které konzumujeme, ať už se jedná o omega 3 nebo 6. Důležitý je poměr mezi omega 3 a omega 6. Správný poměr těchto mastných kyselin zajišťuje, že membrány našich buněk fungují správně. Propouští živiny dovnitř a vypouští ven odpadní látky.Ideální poměr není jednoznačný, uvádí se přibližně poměr 1:3. My v Evropě jsme však na úrovni 1:15, ve Spojených státech je tento poměr až 1:20. Problémem je nadměrný příjem omega 6 a nedostatečný příjem omega 3. Jestli například sníte pytlík brambůrků, měli byste pravidelně doplňovat i omega 3 mastné kyseliny.
Potřebuje vaše tělo doplnit rybí tuk?
Pokud vás zajímá, jak na tom jste, pro výpočet můžete využít jednoduché domácí testy, díky kterým tento poměr zjistíte. Na základě výsledku můžete začít více konzumovat ryby, doplňovat kvalitní rybí olej nebo omezit nezdravé jídlo. Při výběru dbejte na to, aby byl rybí olej kvalitní. Ten kvalitní poznáte tak, že by neměl zapáchat rybinou. Pokud je vám jeho odér nepříjemný, může být zoxidovaný a mohou vás po požití potrápit trávicí potíže.
Zdroj: Healthline, Byrdie, www.webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov