Sladké mámení, díl 2.
Štve vás nevlídné počasí? Naše nadýchané Čokoládové delikatesy vám určitě zvednou náladu.
ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY ZDOBENÉ KOKOSEM
Na 12 kousků:
400 g nasekané tmavé čokolády (s obsahem kakaa 70 %)
150 g kakaa
3 lžíce kávy (případně i 2 lžíce koňaku)
6 vajec
125 g cukru
250 ml šlehačky
Na kandovaný kokos:
1 kokosový ořech
4 lžíce cukru a 4 lžíce vody
2 lžíce přírodního cukru (na ozdobu)
Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu společně s kakaem, kávou, případně i koňakem. Jakmile je směs rozpuštěna, nechte ji trochu vychladnout. Mezitím vyšlehejte v misce vejce a přimíchejte cukr. Poté vše promíchejte s vychladlou rozpuštěnou čokoládou. Nakonec jemně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Formu na pečení vyložte pečicím papírem a vylijte do ní těsto. Pečte ve vodní lázni v troubě 60–75 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je dort hotový, a pak jej nechte ještě tři čtvrtě hodiny ve vodní lázni chladnout. Než dort vyklopíte z formy, uložte ho přes noc na chladném místě.
Před podáváním připravte kandovaný kokos: kladívkem rozbijte ořech, mléko vylijte a obě půlky i se skořápkou vložte asi na patnáct minut sušit do trouby (předehřáté na 200 °C). Poté vyndejte kokosovou dužinu a nakrájejte ji na tenké plátky. Svařte cukr s vodou a potřete tím plátky kokosu. Posypte je přírodním cukrem, poskládejte na pečicí papír a sušte asi osm minut v troubě. Při servírování ozdobte každý řez několika plátky kokosu.
TIP ELLE: Výhodou tohoto dortu je, že si ho můžete připravit předem. V lednici totiž vydrží až pět dnů.