Sladké mámení, díl 2.

Sladké mámení, díl 2.

Štve vás nevlídné počasí? Naše nadýchané Čokoládové delikatesy vám určitě zvednou náladu.

Čokoládové řezy zdobené kokosem

ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY ZDOBENÉ KOKOSEM

Na 12 kousků:
400 g nasekané tmavé čokolády (s obsahem kakaa 70 %)
150 g kakaa
3 lžíce kávy (případně i 2 lžíce koňaku)
6 vajec
125 g cukru
250 ml šlehačky

Na kandovaný kokos:
1 kokosový ořech
4 lžíce cukru a 4 lžíce vody
2 lžíce přírodního cukru (na ozdobu)

Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu společně s kakaem, kávou, případně i koňakem. Jakmile je směs rozpuštěna, nechte ji trochu vychladnout. Mezitím vyšlehejte v misce vejce a přimíchejte cukr. Poté vše promíchejte s vychladlou rozpuštěnou čokoládou. Nakonec jemně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Formu na pečení vyložte pečicím papírem a vylijte do ní těsto. Pečte ve vodní lázni v troubě 60–75 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je dort hotový, a pak jej nechte ještě tři čtvrtě hodiny ve vodní lázni chladnout. Než dort vyklopíte z formy, uložte ho přes noc na chladném místě.

Před podáváním připravte kandovaný kokos: kladívkem rozbijte ořech, mléko vylijte a obě půlky i se skořápkou vložte asi na patnáct minut sušit do trouby (předehřáté na 200 °C). Poté vyndejte kokosovou dužinu a nakrájejte ji na tenké plátky. Svařte cukr s vodou a potřete tím plátky kokosu. Posypte je přírodním cukrem, poskládejte na pečicí papír a sušte asi osm minut v troubě. Při servírování ozdobte každý řez několika plátky kokosu.

TIP ELLE: Výhodou tohoto dortu je, že si ho můžete připravit předem. V lednici totiž vydrží až pět dnů.

ČTĚTE DÁL: ČOKOLÁDOVÉ DORTÍKY S KARAMELOVOU NÁPLNÍ

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24