Vše, co potřebujete znát o tolik oblíbeném Proseccu

Prosecco je skvělé nejen jako doplněk k výborné kuchyni, ale také jako přípitek, welcome drink i obligátní mimosa k pozdní víkendové. snídani s přáteli. Kde se vzalo a proč nám tak chutná? Italský poklad pochází výhradně ze severu Itálie a slouží jako základní ingredience hned několika míchaných koktejlů, jenž k létu neodmyslitelně patří. Tušili jste, že Prosecco pochází z hroznů odrůdy Glera, které se věnují pouze vinaři v severní Itálii ve vinicích oblastí Veneto a Friuli Venezia Giulia? I díky nim se produkce tradičního šumivého vína stala chloubou regionu a proslula po celém světě.

Lehce zvlněná krajina, nekonečná údolí, zeleň, kam až oko dohlédne a mezi ní rozesety malé cihlové domky. Tak vypadá Valdobbiadene, domov nejlepšího Prosecca. Vinice, které se staly součástí dědictví UNESCO, zde leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry nad mořem na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími. Právě zde uplatňují po více než sto třicet let svůj um vinaři z rodinného podniku Mionetto, ve kterém dodnes pracují potomci Francesca Mionetta, který jej v roce 1887 založil.

Záplava svěžesti v každém doušku

Díky své specifické lehké a svěží chuti i příznivější ceně je Prosecco považováno za alternativu šampaňského. Vyznačuje se zejména svou nekomplikovaností, právě proto se tak rychle stalo oblíbeným po celém světě. Spolu s lehkým dotekem sladkosti, osvěžujícím aroma a chutí bílých jarních květin, citrusových plodů a zelených jablek je ideální volbou pro každou příležitost ve dne v noci.

Jak si vybrat svou oblíbenou láhev?

Podle tlaku v láhvi může být Prosecco šumivé (Spumante) nebo perlivé (Frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku, kdežto perlivé Frizzante, které má obvykle kratší perlení, je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem.Podle zbytkového cukru se Prosecco dělí na Brut, Extra Dry a Dry.

Oblast Veneto vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď s apelací Prosecco DOC, anebo přísněji definované – takzvané Prosecco Superiore (DOCG), jehož hrozny se sklízejí na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano na sever od Benátek. Označení DOCG vám zaručí, že Prosecco pochází z oblasti, která je proslulá tou největší kvalitou. Méně známé je označení Rive, které zaručuje, že víno pochází z jediného kopce v obci Superiore di Cartizze, to je právem považováno za absolutní špičku.

Přinášíme vám výběr lahví podle ELLE, se kterými rozhodně neuděláte chybu:

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24