Malinový, grapefruitový nebo ten s nádechem šampaňského? Sorbety jsou společně se studenými drinky naší nejoblíbenější součástí letních měsíců. Zchladí nejen vaše tělo, ale také chuťové pohárky. Vyzkoušejte je připravit doma bez zbytečných cukrů a éček. Je to tak snadné, stačí pořídit mixér a kvalitní ovoce – ideálně to z lokálního trhu nebo v bio kvalitě. Se kterým začnete? Limetkovým nebo melounovým?
Limetkový sorbet s mátou
Budete potřebovat:
- 100 g třtinového cukru nebo čekankového sirupu
- 150 ml šťávy z limetek
- 1 limetka (kůra)
- máta na ozdobu
Postup:
Do hrnce vlijte 150 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte cukr nebo sirup a vařte na mírném ohni asi 8 minut, dokud nevznikne sirup. Poté ho odstavte a nechte chladit. Do studeného sirupu vmíchejte čerstvou šťávu a kůru z limetek. Směs nalejte do misky, misku uzavřete a vložte do mrazáku. Po hodině mražení promíchejte sorbet vidličkou a opakujte to ještě dvakrát. Nechte ztuhnout, ideálně přes noc. Podávejte s lístky máty.
Melounový sorbet
Budete potřebovat:
- 700 g melounové dužiny
- 3 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
Postup:
Melounovou dužinu pečlivě zbavte pecek, nebo použijte meloun bez pecek, a nakrájejte na kostky. Vložte ji do mísy a přidejte dle chuti šťávu z limetky nebo citronu a cukr. Celou směs důkladně rozmixujte. Poté ji nalijte do plastové nádoby a dejte zmrazit do mrazáku. Přibližně každých 30 minut směs alespoň třikrát promíchejte.
Citrónový sorbet se šampaňským
Budete potřebovat:
- 250 g třtinového cukru
- šťáva ze 3 citrónů
- 400 ml šampaňského
- 2 bílky
- citronová kůra
- 300 ml vody
- máta
Postup:
Smícháme cukr a vodu a směs zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Vzniklý sirup necháme vychladnout, poté do něj vmícháme citrónovou šťávu a sekt. Směs nalijeme do misky a dáme do mrazáku. Po hodině promícháme metličkou a opět vrátíme do mrazáku. Opakujeme, dokud nezačne směs tuhnout. Poté si ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu a vmícháme zlehka do sorbetu. Hmotu znovu zamrazíme, nebo dáme do strojku na zmrzlinu. Hotový sorbet ozdobíme citrónovou kůrou a mátou.
Všechny varianty lze připravit také ve variantě bez cukru nebo s jiným oblíbeným ovocem.