Nejlepší letní osvěžení? Sorbet!

Malinový, grapefruitový nebo ten s nádechem šampaňského? Sorbety jsou společně se studenými drinky naší nejoblíbenější součástí letních měsíců. Zchladí nejen vaše tělo, ale také chuťové pohárky. Vyzkoušejte je připravit doma bez zbytečných cukrů a éček. Je to tak snadné, stačí pořídit mixér a kvalitní ovoce – ideálně to z lokálního trhu nebo v bio kvalitě. Se kterým začnete? Limetkovým nebo melounovým?

cara

Limetkový sorbet s mátou

Budete potřebovat:

  • 100 g třtinového cukru nebo čekankového sirupu
  • 150 ml šťávy z limetek
  • 1 limetka (kůra)
  • máta na ozdobu

Postup:

Do hrnce vlijte 150 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte cukr nebo sirup a vařte na mírném ohni asi 8 minut, dokud nevznikne sirup. Poté ho odstavte a nechte chladit. Do studeného sirupu vmíchejte čerstvou šťávu a kůru z limetek. Směs nalejte do misky, misku uzavřete a vložte do mrazáku. Po hodině mražení promíchejte sorbet vidličkou a opakujte to ještě dvakrát. Nechte ztuhnout, ideálně přes noc. Podávejte s lístky máty.

cara

Melounový sorbet

Budete potřebovat:

  • 700 g melounové dužiny
  • 3 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru

Postup:

Melounovou dužinu pečlivě zbavte pecek, nebo použijte meloun bez pecek, a nakrájejte na kostky. Vložte ji do mísy a přidejte dle chuti šťávu z limetky nebo citronu a cukr. Celou směs důkladně rozmixujte. Poté ji nalijte do plastové nádoby a dejte zmrazit do mrazáku. Přibližně každých 30 minut směs alespoň třikrát promíchejte. 

cara

Citrónový sorbet se šampaňským

 

Budete potřebovat:

  • 250 g třtinového cukru
  • šťáva ze 3 citrónů
  • 400 ml šampaňského
  • 2 bílky
  • citronová kůra
  • 300 ml vody
  • máta

 

Postup:

Smícháme cukr a vodu a směs zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Vzniklý sirup necháme vychladnout, poté do něj vmícháme citrónovou šťávu a sekt. Směs nalijeme do misky a dáme do mrazáku. Po hodině promícháme metličkou a opět vrátíme do mrazáku. Opakujeme, dokud nezačne směs tuhnout. Poté si ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu a vmícháme zlehka do sorbetu. Hmotu znovu zamrazíme, nebo dáme do strojku na zmrzlinu. Hotový sorbet ozdobíme citrónovou kůrou a mátou.

 

Všechny varianty lze připravit také ve variantě bez cukru nebo s jiným oblíbeným ovocem.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24