Snídaňový bufet ve čytřhvězdičkovém hotelu Pichlmayrgut v Pichlu u Schladmingu nabízí všechno, co si může gurmán přát: čerstvý ananas a uzeného lososa, francouzský sýr a italské salámky. Většina ze stovky hostů však těmto lahůdkám věnuje jen letmý pohled a jde si stoupnout do fronty na místní skvost – chleba a máslo. Domácí chleba tady představují vonící, nepravidelné, dozlatova vypečené bochníky, a máslo je v téměř půlmetrové homoli. A k tomu čerstvá marmeláda z borůvek, čerstvé mléko a klobásky z kůzlečího. Všechno se však odehrává v luxusu, na který jsou tady gurmáni zvyklí: hotel má tenisovou halu, bazén, wellness- a fitnesscentrum.
Síť biohotelů je pochopitelně rakouský vynález, polovina produkce potravin už je totiž bio a od zdejších hoteliérů se dnes učí téměř celá Evropa. Biohotel má tu výhodu, že tu nikdo nenabízí, abyste si podojili kozičku, a nikdo nepředstírá, že bučení krávy v šest ráno je romantická záležitost. Farma, která k hotelu obvykle patří, je buď dokonale skryta a odhlučněna, anebo dokonce dislokována o dva tři kilometry dále v horách.
„My vlastní farmu nemáme, ale nakupujeme produkty od sedláků v nejbližším okolí,“ říká Erwin Schwarz z hotelu Alpina v St. Johann in Pongau. „Pyšní jsme také na náš sklípek, v němž máme ta nejlepší vína rakouských vinařů. A také naše vlastní víno, pochopitelně.“
V oficiálních prezentacích přitom Schwarzovi zdůrazňují, že hotel má výtečné sportovní zázemí a nabízí asijské masáže a kosmetiku. Patří mezi první, kdo pochopili, že bio bude v budoucnu standardem. A možná i mezi ty, kdo si spočítali, že když se hosté u snídaně šťastně nacpou dvaceti kily chleba, je to mnohem levnější než dvacet kilo lososa, ananasu a francouzských sýrů.
Burg Vital Hotel v rakouském Oberlechu je jedním z těch, kde se na vášni pro dobré jídlo dokonale vezou: je to biohotel a je členem sítě hotelů ,naturküche‘, tedy míst, kde se vaří jen z čerstvých surovin. K tomu všemu má jeho restaurace jednu michelinskou hvězdu. Ukážete-li, že jste hodní (my jsme byli) a že jste gurmáni, šéfkuchař vám možná některý z chodů představí osobně.
Jak už to navíc u michelinských kuchařů bývá, když prochází restaurací, provázen pyšným majitelem hotelu, zbytek personálu ani nedýchá. Michelinský šéfkuchař je totiž celebrita. Ochutnáte-li některou z jeho lahůdek, pochopíte proč: i vy ho budete milovat, zbožňovat a společnou fotku si klidně pověsíte na čestné místo v obýváku.
Než to ovšem uděláte, můžete vyrazit do okolí. Burg Vital Hotel totiž stejně jako všechny ostatní bio, natur a naturküche hotely stojí v exponovaném turistickém centru. Takže se nemusíte obávat, že by jídlem jenom doháněl nedostatky v jiných oblastech. Naopak, jídlo je pro biohotely bonus k ostatním službám. Anebo základ?
Informace o biohotelech v Rakousku, Německu, Itálii, Švýcarsku, Irsku a Španělsku získáte na adrese www.biohotels.info. O katalog zdarma si můžete napsat na Association for Marketing and Provision of Tenders, A-6465 Nassereith, Brunnwald 400.
Síť biohotelů je pochopitelně rakouský vynález, polovina produkce potravin už je totiž bio a od zdejších hoteliérů se dnes učí téměř celá Evropa. Biohotel má tu výhodu, že tu nikdo nenabízí, abyste si podojili kozičku, a nikdo nepředstírá, že bučení krávy v šest ráno je romantická záležitost. Farma, která k hotelu obvykle patří, je buď dokonale skryta a odhlučněna, anebo dokonce dislokována o dva tři kilometry dále v horách.
„My vlastní farmu nemáme, ale nakupujeme produkty od sedláků v nejbližším okolí,“ říká Erwin Schwarz z hotelu Alpina v St. Johann in Pongau. „Pyšní jsme také na náš sklípek, v němž máme ta nejlepší vína rakouských vinařů. A také naše vlastní víno, pochopitelně.“
V oficiálních prezentacích přitom Schwarzovi zdůrazňují, že hotel má výtečné sportovní zázemí a nabízí asijské masáže a kosmetiku. Patří mezi první, kdo pochopili, že bio bude v budoucnu standardem. A možná i mezi ty, kdo si spočítali, že když se hosté u snídaně šťastně nacpou dvaceti kily chleba, je to mnohem levnější než dvacet kilo lososa, ananasu a francouzských sýrů.
Burg Vital Hotel v rakouském Oberlechu je jedním z těch, kde se na vášni pro dobré jídlo dokonale vezou: je to biohotel a je členem sítě hotelů ,naturküche‘, tedy míst, kde se vaří jen z čerstvých surovin. K tomu všemu má jeho restaurace jednu michelinskou hvězdu. Ukážete-li, že jste hodní (my jsme byli) a že jste gurmáni, šéfkuchař vám možná některý z chodů představí osobně.
Jak už to navíc u michelinských kuchařů bývá, když prochází restaurací, provázen pyšným majitelem hotelu, zbytek personálu ani nedýchá. Michelinský šéfkuchař je totiž celebrita. Ochutnáte-li některou z jeho lahůdek, pochopíte proč: i vy ho budete milovat, zbožňovat a společnou fotku si klidně pověsíte na čestné místo v obýváku.
Než to ovšem uděláte, můžete vyrazit do okolí. Burg Vital Hotel totiž stejně jako všechny ostatní bio, natur a naturküche hotely stojí v exponovaném turistickém centru. Takže se nemusíte obávat, že by jídlem jenom doháněl nedostatky v jiných oblastech. Naopak, jídlo je pro biohotely bonus k ostatním službám. Anebo základ?
Informace o biohotelech v Rakousku, Německu, Itálii, Švýcarsku, Irsku a Španělsku získáte na adrese www.biohotels.info. O katalog zdarma si můžete napsat na Association for Marketing and Provision of Tenders, A-6465 Nassereith, Brunnwald 400.