Zahřejte se podle ajurvédy

Podle starobylé asijské nauky zvané ajurvéda, která vznikla před pěti tisíci lety, bychom měli jíst podle ročních období – je to pro tělo přirozené, a tedy zdravé. Podzim je podle ajurvédy obdobím větru, kdy listy padají ze stromů a příroda se připravuje na zimu. V našich podmínkách to znamená nejen vítr, ale i plískanice, případně sníh, zkrátka nevlídno a čekání na ‚opravdovou‘ zimu. Nejhorší je ona známá ‚vlezlá‘ zima, a právě proti ní se můžeme bránit správným jídlem.


Co doporučuje ajurvéda?
Vyhýbat se studeným nápojům a jídlům, včetně salátů ze syrové zeleniny, a místo nich pít teplé nápoje a jíst teplá, případně ohřátá jídla. Ideální jsou polévky, omáčky, kaše. Doporučují se také těstoviny, rýže, ořechy a šťavnaté ovoce, jako jsou například hrozny a švestky. Nejlepší na rozehřátí je správné koření – zázvor, pepř, kmín, muškát nebo hřebíček.
Nevhodná jsou podle asijské nauky různá suchá jídla, jako jsou například brambůrky nebo sušené ovoce, a také, jak už bylo řečeno, syrová zelenina. Nedoporučují se ani zakysané mléčné výrobky, zrající sýry nebo ocet.
Můžete si naopak dopřát i něco tučnějšího, například smetanu, máslo, sádlo…

Náš tip:
Čaj z čerstvého zázvoru, ochucený medem a třeba i citronem, vás zaručeně zahřeje!

81135230757900355_hgLGk1Lc_c

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24