Možná nejste snídaňový typ, ale co kdybyste to zkusila přehodnotit? Všichni odborníci se shodují v tom, že dobrá snídaně je základem zdravého jídelníčku. Kdo snídá, tomu se lépe daří udržet váhu nebo i zhubnout. A naše zkušenosti to potvrzují. Ostatně, pokud se snažíte hubnout nebo si horko těžko udržet dokonalou postavu, je snídaně ideální příležitostí, kdy si můžete dopřát (téměř), co hrdlo ráčí.
Staré známé doporučení „snídej sám, obědvej s přítelem, večeři dej nepříteli“ totiž opravdu platí. Snídaně by měla tvořit 20 až 25 procent denního energetického příjmu, takže se nemusíte omezovat. Ideální je zařadit do ní potraviny s nízkým glykemickým indexem, tedy takové, které nás zasytí na delší dobu, a nebudou to jen ‚prázdné‘ kalorie. Například celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, sýry, zelenina, vajíčka, šunka… Zkuste třeba kvalitní dalamánek s pažitkovou pomazánkou a cherry rajčátky!
Dáváte-li přednost sladké snídani, sáhněte po jogurtu s ovocem, kvalitním müsli nebo ovesné či jiné kaši, například jáhlové, kukuřičné nebo rýžové, dochucené lžící medu či hrstí rozinek. Croissant se nevyplatí – má zbytečně moc kalorií a tuků a za chvíli po něm budete mít zase hlad…
Co nejraději snídáme my v redakci ELLE.cz?
Lucie Kochová, šéfredaktorka:
V týdnu snídani odbývám. Spolknu jogurt a běžím do kanceláře, ale co doopravdy miluju, jsou víkendové snídaně, a to nejlépe do postele. Naprostá jednička jsou pro mě vajíčka ‚s čímkoli, jakkoli‘ – se šunkou, s cuketou, naměkko, do skla s parmazánem, sázená, jako omeleta a k tomu kus bagety s máslem a nějaké to zelené lupení, třeba polníček nebo rukola.
Hedvika Petrželková, editorka:
Před nedávnem jsem objevila instantní jáhlovou kaši a od té doby na ní opravdu ujíždím… Stačí ji zalít horkou vodou a přidat třeba med, oříšky nebo rozinky.
Adéla Pěničková, módní redaktorka:
Jím poměrně zdravě, ale někdy až v kanceláři. Mám ráda zeleninu, celozrnné pečivo, ale i ovoce, a hlavně müsli na všechny způsoby. Občas si ale zahřeším a snídám něco hóóódně sladkého. Cestou do práce mám totiž pekárnu a té se nedá odolat.