Zasytí a zkrotí chutě na sladké
Bílkoviny nás ze všech živin zasytí úplně nejlépe. Nevěříte? Pak si dejte jeden den k obědu tvarohové knedlíky nebo palačinky a další den krůtí maso s rýží. Rozdíl poznáte okamžitě. „Po sladkém jídle vás bude velmi rychle honit mlsná a brzy opět dostanete hlad. V tom druhém případě sáhnete po svačině nejdřív za pár hodin. A rozhodně nebudete hledat sušenky nebo čokoládu,“ vysvětluje fitness trenér a nutriční poradce Vladimír Koukal. Pravidelná konzumace bílkovin je tedy zároveň účinný způsob, jak spolehlivě zkrotit chutě na sladké, které nám dokážou zkomplikovat doslova jakoukoliv dietu.
Kolik je proteinů tak akorát?
V případě hubnutí je dostatečný příjem bílkovin naprosto klíčový. Alespoň co se udržení svalové hmoty týče. V opačném případě totiž shodíte nejen kila, ale i svaly. „Je prokázáno, že i když nebudete posilovat, ale zvýšíte příjem bílkovin, ztratíte víc tuku a naberete svalovou hmotu,“ podotýká Koukal. A mít svaly, to je jedině dobře. Zrychlí se vám metabolismus, což znamená, že budete lépe spalovat. A to nejen při cvičení, ale třeba i v době, kdy sedíte za pracovním stolem. A ideální množství? Jsou to jednoduché počty: v celkovém denním příjmu by měly být proteiny zastoupeny asi 10 nebo 15%, v případě budování svalů je vhodné příjem ještě o něco zvýšit. Ale ne nijak radikálně – příjem vyšší než 2,5 g na kilogram hmotnosti by už organismu mohl uškodit.
Proteinový doping
Tělo totiž nadbytečné množství bílkovin nedokáže strávit, takzvaně „do zásoby“ si je zkrátka neuloží. A pokud byste jich konzumovali až příliš, potrápili byste nejen břicho, ale i ledviny nebo játra. A v neposlední řadě i pleť. I na ní se totiž přemrštěný příjem bílkovin dokáže nepěkně podepsat – zhoršenou kvalitou, výskytem akné nebo nejrůznějších vyrážek. I v tomto případě tak platí pravidlo zlaté střední cesty: dbát na dostatečný příjem, ale v rámci mezí, a hlídat si poměr rostlinných a živočišných zdrojů. I proteiny je totiž vhodné kombinovat. Vždyť najít je můžete téměř kdekoliv, rozhodně to není jen o mase a rybách. Bohaté jsou na ně třeba mandle, vajíčka, hrášek, quinoa, čočka, fazole, mléčné výrobky i tofu!
Zdroje: everydayhealth.com, healthline.com