Všichni jsme si vědomi toho, jak prospěšné mořské plody (omega-3 mastné kyseliny!) a zelenina pro lidské tělo jsou. Co je ale trošku nečekané, je jedna z japonských zvyklostí, která klade důraz na vzhled potravin při servírování. Čím menší porce, tím krásnější musí být. Malé časti jídla pomohou udržet kalorie na uzdě a nádherně naservírovaného jídla se člověk údajně nají také očima.
Čína – Efekt jídelních hůlek
Konzumace jídla pomocí hůlek může zpomalit rychlost příjmu potravy, což v konečném důsledku zapříčiní to, že spořádáte menší množství jídla. Výzkum ukázal, že pomalejší způsob stravování vede také ke snížení kalorického příjmu. Zkusíte si doma dát podobný challenge bez vidličky a nože?
Indie – Nebojte se koření
Indická kuchyně nabízí spoustu druhů koření, které přidávají jídlu lahodnou chuť, atraktivní barvu, ale mimo to i zdraví prospěšné látky. Koření, jako je kurkuma, zázvor nebo červená paprika, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Často používané ingredience, jako je cibule nebo česnek, zase snižují hladinu lipidů v krvi, čímž snižují riziko výskytu srdečních onemocnění.
Mexiko – Dejte si pořádný oběd
Tradiční mexická kultura vyznává almuerzo, což jsou vesměs nejen polední hody, ale k tomu navíc ještě největší jídlo dne. A nutno říct, že Mexičané moc dobře vědí proč. Dát si k obědu velikou výživnou porci zamezuje možnému přejídaní se v pozdních odpoledních hodinách.
Itálie – Připijte si na zdraví
Dejte si k večeři sklenku vína, ale nepřehánějte to. Výzkumy ukázaly, že denní konzumace jedné sklenky vína může ve skutečnosti zvýšit životnost a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jen mějte na paměti, že je dobré si víno dopřávat při jídle.
Švédsko – Zkuste žito
Skandinávská kuchyně má spoustu důvodů pro to, být jednou z nejzdravějších, a to především díky rybám. Kromě omega-3 mastných kyselin stojí za zmínku hlavně žitný chléb, který je jádrem švédské stravy. Nejenže má žito spoustu vlákniny, ale lidé se po jeho konzumaci cítí déle sytí. Zkuste vyměnit běžný pšeničný chleba za žitnou alternativu.