Středomořská inspirace

Základní zázračnou ingrediencí této diety je olivový olej. Jeho roční spotřeba je v Řecku 20–25 litrů – Řekové i ostatní obyvatelé Středomoří používají olivový olej téměř neustále. Pro místní obyvatele je totiž toto „tekuté zlato“ jakýmsi zázračným elixírem života a pomáhá jim dožívat se velmi vysokého věku i navzdory takovým slabostem, jako je kouření či alkohol.

Srdce na prvním místě
Středomořskou dietu definoval poprvé americký lékař Ancel Keys, který jako doprovod amerických jednotek nasazených během války ve Středomoří v Řecku a v Itálii zjistil, že místní obyvatelé jen velmi zřídka trpí nemocemi způsobenými vysokým množstvím tuku ve stravě. Z následných studií pak vyplynulo, že za nízký výskyt srdečně-cévních náhlých úmrtí ve Středozemí nejspíše zodpovídá právě vysoký příjem olivového oleje, dále konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, rozumná míra vína a také specifický způsob života. A právě všechny tyto ingredience dělají ze středomořské diety fenomén.

Volná pravidla
Tato ‚dieta‘ je krásná v tom, že nemá žádný pevný jídelníček, který by přesně říkal, co snídat, svačit nebo obědvat. V čem spočívá? Základ jídla by měla tvořit čerstvá zelenina, která se jí i jako příloha k masu nebo se z ní připravují saláty. Dále obiloviny, luštěniny, ovoce, ořechy, a omezené množství masa a mléčných výrobků. Ryby by se měly jíst třikrát týdně – kromě lososa či tuňáka se nevyhýbejte ani sladkovodním rybám, například okoun nebo pstruh jsou velmi chutné ryby, ze kterých se snadno připraví lehká jídla. K nim se jako pití nejvíce hodí červené víno smíchané s vodou, tedy vinný střik. A samozřejmě –  extra panenský olivový olej.
V roce 2010 zařadila organizace UNESCO středomořskou stravu na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva – představuje totiž ideální rovnováhu mezi postupnými potravinami a nutričními potřebami člověka.

Olivový zázrak
Odborné studie prokázaly, že pravidelná konzumace olivového oleje razantním způsobem ovlivňuje zvýšení HDL cholesterolu v krvi (někdy bývá nazýván jako ‚hodný‘) na úkor LDL cholesterolu (‚zlého‘). Navíc olivový olej obsahuje antioxidanty a díky jeho konzumaci klesá i vysoký krevní tlak. Je tedy zřejmé, že velká četnost používání olivového oleje ve středomořské dietě má nadmíru pozitivní vliv na zdraví lidí, kvalitu života i dlouhověkost a kvalitní olivový olej by měl být základem jak středomořského způsobu stravování, tak i každého jiného jídelníčku.

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24