Pečovat o hladinu glukózy ve jménu psychiky
Ne, nejedná se o další přehnané restrikce, o hubnutí tu nepadá ani zmínka. Je to o duševním zdraví, vlastně taková psychohygiena. Minimálně takto představuje metodu její autorka Jessie Inchauspé. Vystudovanou biochemičku z Francie můžete znát jako autorku knihy Pravda o cukru – jak krevní cukr ovlivňuje kvalitu našeho života. A přestože na Instagramu o glukóze informuje své 4 miliony sledujících den co den, širší veřejnost zpozorněla až s příchodem její nejnovější knihy – The Glucose Goddess Method. Nyní se zdá, že tato metoda bude jedním z největších nutričních trendů tohoto roku.
Pojďme být bohyněmi, těmi glukózovými
Základem metody Glucose Goddess je pochopení glukózy (a.k.a. krevního cukru) jako základního paliva, které pohání naše tělo. A odchylky od standartní hladiny glukózy můžou způsobovat potíže jak fyziologické, tak psychické. Hledejte ji za trápením s pletí i za depresemi. A nejen tím… „Glukóza není pouze o chutích,“ vysvětluje Inchauspé. „Našla jsem studie, které říkají, že tyto výkyvy mohou vést k chronické únavě, syndromu polycystických vaječníků (PCOS) a vráskám...“ Nenechte se ovšem zmást, o žádných dietách tu není řeč. Jak by mohla, diety přeci nejsou ve francouzské DNA. „Ve francouzské kultuře jídlo nedémonizujeme. Takže ta svoboda a moc je důležitá, a myslím, že právě proto mají lidé tyhle pokyny tak rádi. Zachováte si veškerou svobodu jíst, co chcete.“ Tipy, rady, hacky, jakkoli jej chcete nazvat, jsou celkem čtyři. Jessie Inchauspé je dala dohromady poté, co se rozhodla převzít kontrolu nad svou hladinou cukru v krvi.
Začněte slaně
Prvním pravidlem je postavit snídani na bílkovinách a vyhnout se sladkému s výjimkou čerstvého ovoce. Bílkoviny vám zajistí stabilní hladinu energie po celý den a vaše tělo se nebude muset vypořádat s vyšvihnutím glykemického indexu hned po ránu. „Pokud máte po dvou hodinách chutě, je to nedostatečným množstvím bílkovin a něco nefunguje.“ V knize The Glucose Goddess Method najdete nespočet skvělých, výživově bohatých receptů.
Přidejte ocet
Ačkoli to rozhodně nezní lákavě, Inchauspé tu vychází ze staletých rituálů a vědeckých studií. Jedna polévková lžíce octa by měla zmírnit nárůst cukru v krvi po jídle až o 30 %. „V octu je molekula zvaná kyselina octová, která působí jako energetická molekula. Zpomaluje, jak rychle se potrava při trávení mění na molekuly glukózy, a říká svalům, aby přijímaly více glukózy, když se dostane do krevního oběhu.“
Zelenina, zelenina, zelenina!
Představte si třeba jablko, meruňku nebo kiwi. Nejvíce vlákniny je vždy ve slupce. Veškerý cukr, který nám příroda nadělila, je tedy zabalen do vlákniny. Je tomu tak, protože vláknina slouží jako skvělý pomocník při trávení cukru. A vypomoci si můžete podobným způsobem i uměle. Když začnete každé jídlo (je do určité míry jedno jaké) se zeleninou, vláknina ho pomůže celé strávit a zásadně snížit následný nárůst glukózy.
Hýbejte se
Na typu pohybu už tolik nezáleží. Může to být procházka po městě, úklid bytu nebo jóga. Jakýkoliv pohyb pomůže svalům rychleji absorbovat glukózu, a tím pádem snížit její hladinu v krvi.
Zdroj: ELLE.com, InStyle Australia