Špatné jídelní návyky


Cítíte se provinile, protože se vám nedaří stravovat se tak, jak byste chtěla, nebo jak tušíte, že je to správné? Děláte stále tytéž chyby, nebo máte zlozvyky, kterých se nemůžete zbavit? Nejste v tom sama…

Ostrov pokušení
Je toho kolem nás tolik, co nás láká… Brambůrky, zmrzlina, sladkosti a další a další. Nejlepší způsob, jak odolat pokušení, je řídit se podle přísloví: co oko nevidí, to srdce nebolí – jen v tomhle případě nejde o srdce, ale o jazyk. Ovšem platí to přesně stejně. Pokud všechna nezdravá lákadla schováte z dohledu (a dosahu) a nahradíte je něčím zdravějším, dost možná si na ně ani nevzpomenete. Ve chvíli, kdy budete mít na něco chuť, sáhnete automaticky po tom, co bude ‚na ráně‘ – a pokud to bude miska s ovocem místo pytlíku brambůrků, máte vyhráno.

Vynechávání jídel
Většina dietních specialistů se shodne na tom, že ideální je jíst pětkrát denně menší porce. Tak nejlépe udržíte tělo v domnění, že nebude hladovět, a ono se vám odmění tím, že si nebude dělat přehnané tukové zásoby. Takže nevynechávejte svačiny ani obědy, nevyplatí se to. Nejlepší je předem si jídlo připravit a udělat si plán na celý den – když budete vědět, co vás čeká, snadněji to dodržíte.

Nesoustředěnost
Častým zlozvykem je jíst a zároveň dělat něco jiného. Bylo prokázáno, že takhle sní člověk daleko víc, než když se soustředí jen na jídlo. Možná ušetříte čas, ale stojí to za kalorie navíc? Stejně si pak jídlo ani pořádně nevychutnáte. Takže když je čas na jídlo, jezte a plně se mu věnujte, a pak se teprve vrhněte na další činnosti.
Podobně to platí o jídle při sledování televize – bezmyšlenkovitě se ládujete brambůrky nebo čímkoli, co zrovna leží na stole. Řešení: jak už bylo řečeno, buď brambůrky a podobná lákadla ukliďte, nebo je nahraďte něčím zdravějším… 

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24