Jak to funguje?
Základem této diety, která se drží pouhých sedm dní, a představuje tak ideální SOS řešení situací spjatých s důležitými schůzkami nebo večírky, jsou smoothies s bohatou nutriční hodnotou (jedno ke snídani, druhé k obědu) a vyvážená večeře. My jsme pro vás připravili čtyři různé druhy smoothies a čtvero večeří. Díky tomu si budete moci denní menu sestavit dle svých představ a chutí.
SMOOTHIES
Kořeněný zázvor
Ingredience:
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
1/2 jablka Fuji
1/2 citronu
1 šálek listů špenátu
6 listů kapusty
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru, přidejte libovlné množství vody a umixujte a ihned vypijte.
Okurkový zázrak
Ingredience:
3 listy kapusty
1 jablko Fuji
1 velká okurka
1 šálek kokosové vody
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru, umixujte a ihned vypijte.
Mrkvově sladká zeleň
Ingredience:
6 šálků špenátových listů
3 mrkve
1/2 hrušky
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru, přidejte libovlné množství vody a umixujte a ihned vypijte.
Růžové ultimátum
Ingredience:
3 stonky řapíkatého celeru
1 velká okurka
2 malé červené řepy
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1/2 jablka Fuji
1 šálek kokosové vody
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru, umixujte a ihned vypijte.
VEČEŘE
Rybí tacos s pečenou kukuřičnou salsou
Ingredience:
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1/2 lžičky chilli
1/4 lžičky kmínu
1/2 lžičky mořské soli
1/2 kg mahi mahi nebo tresky nakrájené na kousky
1 lžíce kokosového oleje
8 malých kukuřičných tortil
Pražená kukuřičná salsa:
1 bochníček pražené kukuřice
1/2 najemno nakrájené cibule
1 velká okurka, oloupaná a najemno nakrájená
1/4 lžičky mořské soli
2 lžíce limetkové šťávy
1 avokádo, jemně nakrájené
Postup
1. Ve střední míse rozšlehejte limetkovou šťávu, olivový olej, chilli, kmín a mořskou sůl. Přidejte ryby a dobře promíchejte. Zakryjte fólií a nechte uležet v chladničce po dobu 20 až 30 minut.
2. Mezitím připravte kukuřičnou salsu. Ve velké míse smíchejte kukuřici, cibuli, okurku, mořskou sůl a limetkovou šťávu. Jemně vmíchejte avokádo.
3. Rozehřejte kokosový olej ve středně velké pánvi na středním plameni. Když je pánev dostatečné horká, přidejte rybu a vařte asi 7 minut. Rybou naplňte tortilly a pokapejte kukuřičnou salsou a čerstvou limetkovou šťávou.
Krémové avokádo s pomerančovým quinoovým salátem
Ingredience:
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
1 pomeranč a 2 lžíce pomerančové šťávy
1/4 lžíce mořské soli
2 a 1/2 šálku vařené chlazené quinoy
2 a 1/2 šálku rukoly
1 avokádo, na kostky
2 lžíce ořechů
Postup
Ve velké míse rozšlehejte olivový olej, ocet, mořskou sůl a pomerančovou šťávu. Přidejte quinou a pomeranč, promíchejte. Jemně přiložte rukolu a avokádo. Podávejte posypané drcenými ořechy.
Bezlepkové těstoviny s česnekem a bylinkami
Ingredience:
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
8 stroužků česneku na tenké plátky
2 větvičky oregana
1 šálek suchého bílého vína
1/2 šálku jemně nasekané petrželky
1 lžička bazalky
1 lžička jemně nasekaného rozmarýnu
1/4 lžičky mořské soli
1/2 kg bezlepkových těstovin
1 šálek rukoly
Postup
1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středně nízkém plameni. Přidejte česnek a oregano a za stálého míchání opékejte, dokud se neobjeví světle hnědá barva. To potrvá cca 8 až 10 minut. Snižte teplotu na nízkou úroveň. Přidejte víno a vařte. Vmíchejte petržel, bazalku, mořskou sůl a rozmarýn.
2. Mezitím uvařte těstoviny a propláchněte je studenou vodou. Smíchejte těstoviny s omáčkou a podávejte posypané rukolou a nasekanou petrželkou.
Vegetariánské miniburgery
Ingredience:
1 konzerva cizrny
1/2 šálku jemně nasekané šalotky
1 šálek ovesných vloček
1/2 šálku vlašských ořechů
1/2 lžičky kmínu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce petrželky
2 lžíce sójové omáčky
4 lžíce extra olivového panenského oeleje
Postup:
1. V kuchyňském robotu rozmixujte cizrnu, šalotku, ovesné vločky, ořechy, kmín, citronovou šťávu, petržel a sójovou omáčku. Vytvarujte 6 placiček o průměru cca 2,5 cm.
2. Na pánvi rozehřejte olej a smažte placičky po obou stranách zhruba 2 minuty. Podávejte s hlávkovým salátem, rajčaty, dijonskou hořčicí a kečupem.