Samá voda… Díl 1.
Cvičíte skoro každý den, zeleninu a ovoce jíte pravidelně, pomalu už nevíte, jak chutná chleba, ale pořád nehubnete tak, jak byste si za tuhle dřinu a odříkání zasloužila? Problém může být v zadržování vody v těle. Řekneme vám, co je jeho příčinou a jak se ho zbavit.
Nedokážete pochopit, že i když si spořádaně dáte k večeři jen salát, druhý den ráno máte o kilo víc a nemůžete dopnout džíny? Probouzíte se s oteklým obličejem, nejde vám na prst navléknout prstýnek nebo vás najednou škrtí ponožky? Tohle všechno je známkou toho, že vaše tělo zadržuje vodu. Příčinou často bývá špatný jídelníček, otékání ale může být způsobeno i premenstruačním syndromem či dlouhým sezením. Ať tak či onak, každopádně si připadáte nafouklá jako balon a rozhodně ne štíhlá. Poradíme vám, jak se cítit lépe a lehce.
Skryté nebezpečí
Nejčastější příčinou zavodňování je slané jídlo. Doporučený denní
příjem soli je sice pro ženy pět gramů (pro muže sedm), tedy méně než
čajová lžička, u řady lidí je ale toto množství až dvaapůlkrát
vyšší – počítá se do něj totiž nejen sůl, kterou si sami dochutíme
jídlo, ale i ta, kterou potraviny již obsahují. „Z hlediska množství
soli je velmi problematické zejména pečivo, instantní potraviny, uzeniny
nebo chipsy,“ vysvětluje doktorka Václava Kunová z centra Stop obezitě
(www.stob.cz). Velkou dávku soli podle ní
obsahuje i pizza nebo hamburger, ovšem pokud se vám zdá, že přibíráte
i po salátu, nemusíte se mýlit. „Příčinou mohou být zelené nebo
ještě více černé olivy, které jsou sice zdravé, ale velmi slané.
A pokud jsou ještě v kombinaci se slaným balkánským sýrem, může být
množství soli opravdu vysoké,“ vysvětluje doktorka Kunová. Chcete-li
svůj jídelníček upravit tak, abyste s vodou neměla problém, začněte
především jíst víc bílkovin (které jsou obsaženy v mase,
luštěninách, mléčných výrobcích, vejcích nebo oříšcích) a méně
uhlohydrátů (které jsou v těstovinách, rýži, bramborách a chlebu).
Právě bílkoviny totiž pomáhají vylučovat vodu, zatímco obilí má
tendenci vodu zadržovat. „Proti zadržování vody v těle funguje zejména
draslík, takže bychom měli jíst hodně zeleniny a ovoce. U ovoce však
opatrně, kvůli obsahu cukru,“ dodává Václava Kunová. Pozor byste si
měla dát i na alkohol. Zaháníte-li například žízeň u slané večeře
vínem, ještě více podpoříte zavodňování. Alkohol rozšiřuje krevní
cévy a vaše tělo tak udrží více tekutin.
Nafouknutí z potravin ovšem nemusí souviset jen s vodou: nepříjemné pocity vycházející ze žaludku mohou být někdy způsobené zadržováním vzduchu, čili nadýmáním. Za to mohou třeba fazole, papriky, brokolice, květák, cibule, kukuřice. Anebo také umělá sladidla, jako je sorbitol, mannitol a lactitol – alkoholický cukr, který je v nich obsažen, totiž vede k tomu, že vaše tělo bude zadržovat vzduch. Nedivte se proto, když budete ,nafouklá‘ po peprminových bonbonech nebo proteinové tyčince. Mohou vám dokonce způsobit pocity, jako byste měli v žaludku vetřelce. Podobné pocity vznikají,trpíte-li nesnášenlivostí laktózy (mléčného cukru obsaženého v mléčných výrobcích).