Revoluční dieta 5:2

Co je dieta 5 : 2?
Název možná na první pohled může vypadat složitě, podstata samotné diety je ale velmi jednoduchá. Dvakrát v týdnu, ve dnech NEnásledujících po sobě, omezíte tělu přísun kalorií na 500 za den. Zbytek týdne pak můžete počítání s klidem hodit za hlavu a jíst tak, jak jste zvyklá.

Jak to funguje?
Stravovací plán 5 : 2 funguje na principu režimu ‚opravy‘ – procesu regenerace, během kterého tělo spustí obnovu buněk, při níž oproti běžnému stavu využívá více energie. Zásob energie (tělesného tuku) tak využije pokaždé, když mu omezíte přísun kalorií – dvakrát týdně. První pokusy možná budou těžké, ale jakmile ustoupí chutě a potřeba přejídat se, dostaví se příjemný pocit lehkosti, čilosti a pročištění. Rozhodně nemějte strach z efektu ukládání tuků, který je často následkem hladovění nebo nepravidelného stravování. Mějte na paměti, že dieta 5 : 2 není zázračně rychlým způsobem, jak shodit, jde spíše o dlouhodobou variantu.
 
Jak vypadá jídelníček?
Výživoví poradci radí v těchto dnech vybírat především potraviny bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitaminy. Menu by se mělo skládat hlavně ze zeleniny, ovoce a luštěnin nebo ořechů. Pokud chcete mít jistotu, že tělo nestrádá, zařaďte do jídelníčku některé z doplňků stravy s obsahem minerálů.

Proč to zkusit?
Díky pravidelným a krátkodobým půstům je dokázáno, že při vašich ‚normálních‘ dnech nemáte tendenci jíst z nudy! Nespornou výhodou struktury 5 : 2 je fakt, že si sama volíte dny, kdy se budete hlídat. Pevně daných je jen 500 kalorií a dva dny. Zbytek je na vás.

Bonus?
Tomuto revolučnímu způsobu stravování jsou kromě skvělých výsledků hubnutí připisovány rovněž blahodárné účinky. Výsledky odborných studií tvrdí, že plán 5 : 2 působí také jako prevence před onemocněním Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

Pár tipů na jídelníček postního dne:

SNÍDANĚ
- jogurt Müller Light (89 cal)
- vařené vejce (90 cal)
- 45 g ovesné kaše (166 cal)
- pomeranč (59 cal)
- jablko (59 cal)
- kiwi (47 cal)
- plátek tmavého chleba (74 cal)
- omeleta ze dvou vaječných bílků (34 cal)
- sázená vejce s plátkem šunky (100 cal)

OBĚD
- celer (7 cal)
- jeden plátek uzeného lososa a dvě pšeničné sušenky (48 cal)
- salát s tuňákem (175 cal)
- 50 g vařených krevet (50 cal)
- 1 light sýr Babybel (40 cal)
- polévka miso (44 cal)
- 87 g vařeného květáku (23 cal)
- houby a celozrnný toust (110 cal)

VEČEŘE
- kuřecí prsa (162 cal)
- kuskus (176 cal)
- pečený lilek (18 cal)
- 38 g hrášku (38 cal)
- 10 stonků vařeného chřestu (50 cal)
- polovina filetu lososa (185 cal)
- 38 g sýra feta (100 cal)
- 100 g hnědé rýže (135 cal)

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24