Vůně čerstvě upečeného chleba anebo sladkých sušenek přinutí váš žaludek kručet, i když vůbec nemáte hlad. Pokud se ale při jídle na vůni opravdu soustředíte, může vám naopak pomoci krotit váš apetit.
Vědci v Holandsku přišli na to, že molekuly vůně, které se uvolňují při žvýkání, aktivují tu část mozku, která dává tělu signál, že žaludek má dost, a může nás přimět k tomu, abychom přestali jíst. Využijte toho a zkuste následující tipy:
Přidejte bylinky a koření
Zmíněná studie ukázala, že jídlo s mnoha vůněmi je tělem vnímáno jako sytější než to, které obsahuje bylinek, a tedy vůní méně.
Vybírejte si pevná jídla
Nechceme, abyste si vylámali zuby, ale jídla, která vyžadují více žvýkání, vám také déle vydrží, co se týče jejich aromatu. Žvýkejte každé sousto 20- až 30krát, abyste získali maximum výhod.
Používejte malé nádobí
A ukrajujte si malé kousky – dáte tím vůni jídla víc času na to, aby vám dodala pocit nasycenosti.
Tip na závěr:
Hodně pijte. To asi víte, ale možná nevíte, že pokud vypijete denně dva litry vody, spálíte tím zároveň 400 kJ, aspoň podle německých vědců – H₂O totiž podporuje metabolismus.