Právo na potěšení

Hubnoucí režim, tak jak ho všichni dobře známe, kráčí ruku v ruce s frustrací, počítáním kalorií, potlačováním chutí a naprostým zákazem sladkostí. Až na to, že – jak také všichni dobře víme – žádná  omezující dieta dlouhodobě nefunguje. Jean-Michel Lecerf, šéf výživového oddělení francouzského Pasteurova institutu, tvrdí, že farmaceutický průmysl orientovaný na hubnutí se ocitl ve slepé uličce: „Všichni sní o přípravku, který by lidem s nadváhou pomohl zhubnout, ale problém je v tom, že vlastně ještě ani přesně neznáme důvody, proč někteří lidé tloustnou. Nadváha má mnoho příčin a zjednodušená vize ,dieta = hubnutí‘ je odsouzena k neúspěchu.“
Přesto většina z nás sní o tom, že ještě než vypukne léto, zbavíme se několika nežádoucích kilogramů. Je to úplně nereálné? Ne, jen musíme trochu změnit své návyky: ano, budeme jíst trochu jinak, ale především si udělíme právo na potěšení. Protože rozkoš z jídla je klíčem ke všemu.

Dietní diktát. Je nutný?

Už nějakých čtyřicet let naše chutě úpí v poutech dietního diktátu: žádné tuky, žádné sacharidy, žádné škroby, a samozřejmě žádné sladkosti! Frustrace a schopnost odolávat pokušení byla oslavována jako největší ctnost. Ignorovat své potřeby a chutě se považovalo za vítězství. Věci se naštěstí změnily. Odborné studie z celého světa ukazují, že nejlepší výsledky přináší smíření s vlastním gurmánským já – právě to pomáhá stabilizovat váhu, zastavit pekelný mechanismus jojo efektu a nakonec i dosáhnout úbytku kilogramů. Funguje to, pokud si dokážete dopřát momenty potěšení z jídla a zároveň dávat pozor na to, co jíte.

Naslouchat svým chutím

Šestatřicetiletá Nina, která se dokázala zbavit osmi kilo nadváhy, o sobě říká: „Vyzkoušela jsem snad všechny diety, které existují, a nakonec jsem byla ještě tlustší než předtím. Až loni jsem se rozhodla dělat to po svém. Protože mám ráda sýr, dovolila jsem si kousek dobrého sýra každý den. Jinak jsem ale dávala přednost cereáliím a zelenině a omezila sladkosti. Šla jsem na to pomalu, ve vlastním rytmu. Trvalo mi skoro rok, než jsem těch osm kilo zhubla, ale zato jsem z toho nebyla psychicky na dně a nepodléhala záchvatům přejídání.“ Víc času a víc důvěry ve své vlastní tělo: pařížská food kritička a gurmánka Nathalie Helal říká totéž: „Pokud chcete zůstat štíhlá, musíte naslouchat svým chutím, i když to zní paradoxně.“

Gurmánská volba
Cheesburger, nebo bageta se šunkou? Lehká kola, nebo šampaňské? Odbornice na výživu Nathalie Hutter-Lardeau vám pomůže si vybrat.

Panna cotta (150 kcal/100 g), nebo tiramisu (250 kcal/100 g)?

panna_cota3

Mojito (160 kcal/15 cl), nebo piňa colada (250 kcal/15 cl)?

mojito_5


Další tipy a rady najdete v tištěné ELLE na str. 189 až 194

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24