Spirulina je mořská řasa, která je považována za významný přírodní prostředek na podporu hubnutí. Sladkovodní mikrořasa je zároveň obrovskou zásobárnou vitaminů, minerálů a živin. Jak ale pomáhá s hubnutím? Především potlačuje chuť k jídlu. „Konzumace spiruliny výrazně ovlivňuje potřebu dát si něco k jídlu. Je totiž koncentrovaným zdrojem aminokyselin a sacharidů, které se rychle vstřebají do krve, a udržují tak organismus v pocitu nasycenosti,“ vysvětluje Bob Dvořák, odborný poradce společnosti Chlorella centrum, jež se specializuje na ‚zelené‘ produkty. „Spirulina omezuje chuť přejídat se a chuť na sladké, což je při hubnutí naprosto zásadní,“ dodává Dvořák.
Jak to funguje?
Začneme trochu zeširoka, abychom vše dobře vysvětlili. Lidský mozek vysílá signály hladu v okamžiku, kdy v krvi poklesne hladina cukrů a aminokyselin. Tím, že sladkovodní mikrořasa spirulina jako zdroj těchto látek pomáhá udržovat jejich stálou koncentraci v krvi, nezačne mozek signalizovat hlad ani v okamžiku, kdy je žaludek úplně prázdný. Mozek si jednoduše myslí, že je tělo nasycené. Nemusíte se ale bát, že se spirulinou budete strádat. Při dietě je důležité nehladovět, ale dbát na nutriční vyváženost stravy, a i v tomto ohledu je spirulina dobrým pomocníkem: až 71 % hmotnosti spiruliny tvoří bílkoviny s vyváženým složením aminokyselin, což je třikrát víc než v hovězím mase. „Spirulina je bohatá na rostlinné bílkoviny, na esenciální a také vzácné mastné kyseliny. Kromě toho obsahuje i přírodní balík vitaminů, minerálů a živin, které tělo pro zdravé fungování potřebuje,“ vypočítává odborný poradce společnosti Chlorella centrum Bob Dvořák. A právě díky nutričnímu potenciálu spiruliny se také snižuje riziko jojo efektu, respektive k rychlému přibývání na váze.