Nemrzněte zbytečně

Nejenom vrstvené oblečení je efektivní ochranou proti zimě. Zahřát se můžeme i tím, co jíme. Existují potraviny, které dokážou stimulovat produkci tepla lépe než ostatní. A to nemluvíme o teplých nápojích či polévkách…

Přirozenost člověku v zimě velí, aby konzumoval kalorická jídla, aby si tělo vytvořilo zásoby tuku, které ho ochrání před chladem. S tím už naštěstí bojovat nemusíme, teď už zbývá jen o tom přesvědčit i naše tělo. Půjde to snáze, když mu dopřejeme jiné výhřevné potraviny. Které to jsou?

Jsou to především ostrá jídla a suroviny, jako je zázvor, chilli nebo česnek, které mohou napomáhat krevnímu oběhu a produkovat teplo. Co dál?

Susan Bowerman, zástupkyně ředitele pro Centrum zdravé výživy při Kalifornské univerzitě, radí následující:

1. Zahřát pomáhají zejména potraviny bohaté na proteiny, měli bychom si však vybírat proteinová jídla s nízkým obsahem kalorií: ryby, drůbež a netučná masa, ovesné vločky nebo polévky bohaté na bílkoviny – vyhneme se tak přibírání a nadbytečnému příjmu kalorií.

2. Ani v zimě nezapomínejte na vodu. Abychom napomohli hydrataci organismu a udrželi si dýchací cesty dostatečně zvlhčené, je dobré popíjet horký čaj a častěji si dopřávat polévky.

3. Do zimních jídel bychom také měli přidávat o něco více koření a ostřejších příchutí - chilli, kari, zázvor, kurkuma...

4. Na prohřátí, ale i při prochladnutí nebo chřipce je ideální kuřecí vývar. Podle studií právě tato polévka napomáhá vylučování hlenů více než kterýkoli jiný horký nápoj. Předpokládá se, že její tradiční aromatické ingredience (například cibule či koření) se díky vdechování výparů z horké polévky dostanou do zacpaných dýchacích cest, a napomáhají tak jejich uvolnění.

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24