Menu pro vaše srdce

Nepochybujeme, že rozbalování malých dárků, posezení u svíček či popíjení šampaňského v peřinách udělá vašemu srdci dobře. Pokud ale romantiku na povel bojkotujete, udělejte mu radost něčím jiným. Třeba zdravým jídelníčkem.
Přiznejme si, že zatímco seznam potravin, které zpomalují stárnutí pleti, odříkáme zpaměti i o půlnoci, menu pro zdravé srdce mnohdy sestavit neumíme (vyjma obligátní sklenky červeného). Takže co do něj patří? Vybrali jsme pro vás to nejdůležitější.

Ovesná kaše
Dejte si ji hned ke snídani. Je, co se týče srdce – a samozřejmě nejen jeho –, tím nejlepším startem do nového dne. Vysoké množství kyseliny ferulové nejenže zvyšuje spalování tuků, ale významně snižuje riziko srdečních chorob.

Tuňák a spol.
Výživoví poradci opakují pořád dokola: jezte rybu dvakrát týdně. Upřímně, suchozemští Češi to dodržují možná jen na dovolené u moře. Dejte si předsevzetí, že vaše minimum bude jednou týdně. Pro své srdce pak vybírejte takovou, která obsahuje spoustu omega-3 nenasycených mastných kyselin. V překladu: lososa, tuňáka, makrelu, sardinky.

Olivový olej
Dělejte to jako Italové – máslo vyměňte za olivový olej a namáčejte v něm francouzskou bagetu i celozrnnou housku. Snížíte tím hladinu cholesterolu v krvi, čímž zabráníte ucpávání cév. Dožijete se pak ještě mnoha a mnoha Valentýnů.

Oříšky
Zjednodušíme to, co říká mnoho odborných studií: pravidelně zobejte oříšky, a na návštěvu kardiochirurga můžete na dlouho zapomenout. Jenže které vybrat? S žádnými neuděláte chybu, pro funkci srdce jsou ale těmi nejlepšími para a vlašské.

Čokoláda
Kdyby existovala čokoláda bez přidaného cukru a tuků, byla by snad jedním z nejzdravějších jídel na světě. Tolik fikce, a jaká je dnešní realita? Přese všechny prázdné kalorie, které přijímáte ve sladké tmavé tyčince, jí nemůže nikdo upřít to, že pravidelná konzumace čokolády snižuje riziko srdečních chorob (až o 37 %).

Kukuřice
Na rozdíl od čokolády si ji můžete dopřávat ve stoprocentně zdravé variantě – stačí si ji upražit bez soli a másla (či cukru). Stane se pak velmi bohatým zdrojem antioxidantů a vlákniny. Technicky vzato tak sníte nerozemletou neoloupanou  obilovinu.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24