Výběr potravin se většinou řídí tím, na co máme chuť, mírou hladu nebo jednoduše obsahem ledničky. Pravdou ale zůstává fakt, že to, co se objeví na talíři, může zcela změnit – a ovlivnit – vše, co děláme, říkáme, cítíme. A bezesporu to, jak vypadáme. Skutečně jsme to, co jíme.
Čím při servírování nešetřit, a stát se tak krásnější, napoví následující speciální seznam.
Řecký jogurt
Zdravá snídaně může být mocnějším lékem, než jakým je několikahodinový spánek. Stačí do ranního menu zahrnout několik lžic bílého řeckého jogurtu. Je bohatý na aminokyseliny, díky nimž urychluje regeneraci buněk. Snadno se tak zbavíte například kruhů pod očima. Místo rychlé první pomoci zkuste využití jeho účinků naplánovat. Ideálně den před divokou party.
Špenát, sója, vaječné bílky
Pocit štěstí z nezdravého mlsání sladkostí je k nezaplacení. Problém je, že vždy velice brzy odezní. Otázka tedy zní: „Jak si zdravě ‚zahřešit‘, a zůstat přitom v psychické pohodě?“ Zkuste lísty špenátu, sóju nebo vaječné bílky. Všechny obsahují tryptofan, jednu z deseti aminokyselin, která je pro celkové zdraví nezbytná. Tryptofan je potřebný pro tvorbu serotoninu – hormonu štěstí. Zkuste posnídat vaječnou omeletu se špenátem a sójovým sýrem. Pokud ráno nestíháte, vezměte si v kavárně na cestu alespoň sójové latte.
Vodní meloun
Naservírujte ho partnerovi. Proč? Dužina sladkých a šťavnatých plodů obsahuje citrulin, který tělo přeměňuje na arginin, tedy aminokyselinu zvyšující hladinu oxidu dusíku v těle, což má na fungování cév stejný efekt jako požití modré pilulky.
Chcete vědět víc? Zítra vás čeká druhý díl, kde se dozvíte, jaké jídlo pomáhá proti vráskám a co zrychlí metabolismus z 0 na 100.