Zelím ke štěstí
S rozmrzelostí a občasnými stavy úzkosti se dnes potýká snad každý. Aby ne, když je současná doba doslova turbulentní. Se stresem vám však může pomoci nejen lékař či zmírnění pracovního tempa, ale i některé potraviny. Především pak ty, které jsou nadopované vitaminem C: třeba borůvky, ostružiny, granátové jablko nebo kiwi. Výborné je i staré dobré kysané zelí, které kromě céčka obsahuje i tolik důležitá probiotika. Tyto přátelské bakterie pomáhají nejen k lepší regeneraci organismu, ale zároveň uvolňují trávicí enzymy, které ovlivňují chemické pochody v mozku. Tušíte správně, řada je na serotoninu a dopaminu…
Myslete na zdravé tuky
Zelí přitom není jediná surovina, která si s těmito „hormony štěstí“ poměrně dobře rozumí. Umí to i mandle nebo avokádo, dobroty bohaté na protistresový draslík a hořčík. „Není žádným tajemstvím, že právě nedostatek těchto minerálů – draslíku, horčíku a taky vitamínu B, je u některých lidí spojován se zvýšenou úzkostí,“ zmiňuje se výživový poradce Petr Žůček. Avokádo navíc obsahuje zhruba 10 g vlákniny a vůbec žádný sodík, což je dobré pro cholesterol. Je ale poměrně tučné. Ideální dávka? Asi tak jedna třetina avokáda za den. Klidně v pomazánce, na toastu nebo ve smoothie.
Přírodní antidepresivum
Říká se, že jedna ryba týdně je pro zdraví tak akorát. Pokud váháte, kterou zvolit, pak zkuste nějakou tučnější, jako je tuňák, makrela či losos. Vydatnější rybí maso je totiž bohaté na omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které fungují jako antidepresivum. A pokud nejíte ryby, dopřejte si aspoň chia semínka. Anebo zkuste ústřice! Ty jsou totiž bohaté na zinek, stopový prvek, který se skvěle osvědčil v boji proti stresu a úzkostem.
Na zelené vlně…
Zeleniny není nikdy dost. A především té tmavě zelené – ať už je to kapusta, brokolice, špenát nebo řapíkatý celer. Všechny tyto druhy jsou ideálními pomocníky v boji proti depresím a úzkostným stavům, a to díky kyselině listové. Potvrzuje to i studie magazínu Journal of Nutrition, která dokázala, že lidé, kteří jí jedli nejméně, měli o 67% větší pravděpodobnost deprese, než ti, kteří ji jedli nejvíce. „Jen pozor, kyselina listová se rozkládá světlem,“ upozorňuje Žůček. Nenechávejte tedy tuto zeleninu dlouho v místnosti nebo dokonce na přímém slunci.
Na oči, srdce i nervy
Odborníci na duši je považují za nejzdravější ořechy vůbec. A není divu. Kromě vydatného množství železa a zinku totiž obsahují i důležitou aminokyselinu tryptofan, která ovlivňuje fungování nervového systému, náladu, a dokonce i chuť k jídlu. Jsou bohaté i na vitamin B a uklidňující hořčík, což je přímo blahodárná kombinace. Příznivě ovlivňují funkci srdce a cév, prospívají pokožce i očím. Stačí čtvrt šálku kešu oříšků denně, a sami pocítíte nástup psychické pohody. Chroupat je můžete samotné, nebo obalené v čokoládě. Ta je totiž na špatnou náladu taky jako dělaná!
Zdroje: Journal of Nutrition, Nutrition and Metabolic Insights, helpguide.org