Jaro je krásné období, kdy všechno pučí a rozkvétá – rostliny i lásky… Člověk na jídlo ani tolik nemyslí, a to může být někdy chyba. Začne se stravovat nepravidelně a nárazově, přitom právě teď je skvělá doba vychutnat si čerstvé a tělu prospěšné potraviny. Neříkejme tomu dieta, říkejme tomu zdravý životní styl. Protože jen dlouhodobé dobré stravovací návyky mohou přinést výsledky.
Chřest
Ano, jsou tací, kteří ho nemusejí, ale my ostatní si můžeme užívat nejen jeho skvělé chuti, ale i benefitů pro náš organismus. Je toho opravdu hodně, co v chřestu najdete: obsahuje velké množství beta-karotenu, který je důležitý pro zdravý zrak a kůži a také je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Dále obsahuje vitamin E a C a vitaminy skupiny B, včetně velkého množství kyseliny listové (B9). Ze stopových prvků najdeme v chřestu draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík. To všechno dohromady dělá z chřestu doslova elixír mládí a vitality, jen se nesmíte o důležité prvky ochudit dlouhým vařením. Ale i při důkladnějších úpravách v něm část živin zůstane, takže nemusíte litovat, když si dáte třeba chřestovou polévku. Dá se konzumovat jako příloha, nebo i samotný – lehce blanšírovaný, zapečený, s omáčkou nebo jen tak s máslem a solí…
Červená řepa
Možná to nevíte, ale červená řepa obsahuje snad nejvíc křemíku – minerálu krásy – ze všech potravin. Křemík je důležitý pro tvorbu kostí a vazivových tkání, podporuje elasticitu cévních stěn, je zásadní pro zdravou pleť, vlasy a nehty. Navíc dobře upravená červená řepa je opravdová delikatesa, proto by bylo škoda nechat si ji a její účinky na náš organismus ujít. K jídlu se zpracovává nejen bulva, ale i mladé listy, které se dají upravovat podobně jako špenát. Zdravou bombou je pak čerstvá řepná šťáva, která sice svou výraznou chutí nemusí každého uchvátit, ale když se smíchá s mrkvovou a jablečnou šťávou, vznikne chutný nápoj nabitý vitaminy.
Tipy, jak červenou řepu upravit, najdete například ZDE.
Špenát
Nemá sice tolik železa, jak to svého času propagoval Pepek Námořník, přesto je ale bohatou zásobárnou vitaminů a dalších cenných látek, pro které se ho vyplatí jíst co nejčastěji a nejlépe v syrovém stavu. Špenát má vysoký obsah vitaminu A a dalších karotenoidů, dále vitaminů skupiny B i vitaminu C. Co se týče minerálů, šlape na paty výše uvedenému chřestu – najdete v něm draslík, hořčík, sodík, vápník, mangan, měď – a samozřejmě i ono železo… Špenát je tedy vysoce účinný antioxidant, který bude naši pleť chránit před nepříznivým působením vnějších vlivů, svou roli hraje i při prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny.
Tip na zajímavou úpravu čerstvého špenátu najdete ZDE.