Jak si spravit náladu jídlem

Nejhorší, co můžete udělat, je přecpávat se tučnými a sladkými jídly, která vás sice možná na chvíli uklidní, ale jejich účinek brzy vyprší, a navíc na nich můžete snadno získat závislost, které se budete jen těžko zbavovat. Proto sáhněte vždy raději po zdravém jídle, které má dlouhodobý efekt.

Zelené listy
Špenát, zelí, nejrůznější saláty jsou skvělé a pomůžou vám dostat se do formy. Mají velmi vysoký obsah hořčíku, vitaminů C, B, kalcia, vlákniny a také omega-3 mastných kyselin, což má pozitivní vliv na nejrůznější funkce našeho těla. Můžete je přidávat i do zelených šťáv, ideální jsou jako příloha nebo i samostatné jídlo.

Tučné ryby
Vegetariáni a vegani mají v tomhle případě smůlu, ale ostatní můžou naplno využívat benefitů, které organismu přinese pravidelné konzumování mořských i sladkovodních ryb. Zejména ty prvně jmenované se pyšní vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které mají širokospektrý význam pro naše tělo i mysl. Tyto kyseliny například snižují riziko rozvoje trombózy, snižují hladinu cholesterolu, snižují krevní tlak a stabilizují srdeční arytmii, a především – slouží jako izolační materiál obklopující nervová vlákna, zlepšují paměť a vůbec působí pozitivně na mozek.
Kterou rybu vybrat? Například tuňák obsahuje 5999 mg omega-3 na 100 g, makrela 2777 mg, sleď 2541 mg, čerstvé sardinky 1579 mg, losos 309 mg a platýs 482 mg. Ze sladkovodních pak úhoř 1035 mg, sumec 877 mg či pstruh 717 mg.

Chia semínka
Jsou to vlastně semínka šalvěje hispánské, kterou si oblíbili již staří Aztékové, rostla totiž hojně v Latinské a Střední Americe. Indiáni jedli chia semínka během válečných výprav nebo při náročných pochodech, protože jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků a vlákniny. Dále obsahují antioxidanty, vápník (pětkrát více než mléko), železo, zinek, draslík, hořčík, fostor a další důležité látky. Dokážou na sebe také dobře vázat vodu, takže zajišťují tělu vnitřní hydrataci. Snižují hladinu krevního cukru, takže potlačují pocit hladu. Mohou se jíst samotná nebo přidávat do směsí – ranního müsli, kaší a podobně.

Avokádo
Pokud hubnete, raději ho vynechte, je totiž hodně tučné, ale jinak je více než prospěšné.  Avokádo obsahuje mnoho draslíku, foláty, karotenoidy a vitamin B₆ (pyridoxin). Zejména draslík a vitamin B₆ přispívají k udržení psychické rovnováhy, pomáhají odstraňovat depresivní stavy, podrážděnost a úzkost.

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24