Jak dlouho zůstává zdravé jídlo zdravým?

Tvoří se na vaší sklenici medu tlustá vrstva prachu? Pak si zkuste vzpomenout, kdy jste si ji v nákupní tašce přinesla domů. Pokud je to víc než šest měsíců, ztratil med až polovičku svých výživových hodnot. Na vině jsou světlo, teplo a vzduch, přičemž podobnou neplechu mají na svědomí i u jiných zdravých pochoutek.

Olivový olej – 6 měsíců
Extra panenský olivový olej je doslova napěchovaný antioxidanty. Jenže už po půl roce klesne jejich množství o 40 % procent. Podle studie univerzity ve Fogii v Itálii za to může přítomnost kyslíku ve sklenici.

Pomerančový džus – 1 týden
Sklenice čerstvě otevřeného džusu je poměrně slušnou dávkou vitaminu C. Stačí ale sedm dní po otevření (při uchování v lednici), a téměř všechny prospěšné antioxidanty z něj vyprchají.

Zelený čaj – 6 měsíců
Studie z roku 2009 z Journal of Food Science říká jasně: cenné katechiny (mají detoxikační a antibakteriální účinky) nemá zelený čaj navěky. Za půl roku klesne jejich množství o 32 %.

Med – 6 měsíců
O něco hůře je na tom med. Za 6 měsíců přijde o 30 až 50 % svých antioxidantů.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24