Hubněte podle sezony

Pokud chcete zhubnout, ale nehladovět, je dělená strava ideálním řešením. Tvrdí to alespoň Elizabeth Hurley a Jennifer Aniston, které ji vyzkoušely. Dieta je jednoduchá a nabízí spoustu možností, jak se skvěle najíst. Vymyslel ji americký lékař William Howard Hay (1866–1940) po šestnácti letech praxe. Hlavní zásadou je rozdělení potravin do tří skupin – na bílkoviny, sacharidy a neutrální. První dvě se spolu nesmějí kombinovat, naopak třetí skupina se může kombinovat s oběma. Do skupiny bílkovin patří hlavně maso a mléčné výrobky, vejce a sýry. Řadí se tam ale i některé ovoce – například citrusy, broskve, meruňky, hrušky a kyselá jablka. K sacharidům se počítají potraviny z celozrnné mouky, rýže, brambory a také sladké ovoce (banány, hroznové víno). K neutrálním se počítají zakysané mléčné výrobky, tučnější sýry a téměř všechna zelenina.

A proč všechno tohle dělení?

Teorie dělené stravy je postavená na tom, že různé skupiny potravin se i různým způsobem tráví. Takže když je správně zkombinujete, ulevíte tělu, kterému se bude jídlo snadněji zpracovávat, a vy budete hubnout! Není to vlastně dieta, ale spíš variace na zdravý životní styl.

Jak to vypadá v praxi? Jeden den se držíte bílkovin, druhý den sacharidů. Bílkovinný den pak vypadá třeba takhle: k snídani vejce s rajčetem (bez chleba!), k obědu maso nebo ryba se zeleninou (ne s bramborami), k večeři obložený talíř s okurkou, rajčetem a sýrem.

To zní dobře, ne? A teď ještě jedna špatná a jedna dobrá zpráva. Ta špatná zní, že správně byste se měli obejít bez kávy a černého čaje. Ta dobrá – alkohol je povolen! Doporučuje se suché bílé nebo červené víno (skupina bílkovin), nebo pivo (sacharidy).

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24