Teoreticky je to jednoduché – ovládají tajemství v podstatě zdravého životního stylu s tím, že nic se nemá přehánět, ale musí se vědět, kdy, co a jak jíst a dělat. Jedním z takových pravidel a vlastně dobrých zvyků je například obliba polévek. Jak píše se své knize Francouzky netloustnou její autorka Mireille Guiliano, Francouzi jsou asi největšími jedlíky polévek na světě. Mireille vzpomíná v knize na své dětství plné polévek k večeři, což je ideální způsob, jak se najíst dosyta, a přitom nepříliš kaloricky. Samozřejmě záleží na tom, jakou polévku si vyberete. Mireille doporučuje kuřecí, tedy vlastně vývar s kousky masa a zeleniny, nebo nudlovou či zeleninovou. Zeleninová se nabízí v mnoha variacích, stejně tak luštěninová – čočková, hrachová, pórková, zelná… Takže si na polévky zvykla už od dětství a pak v dospělosti jí to přišlo víc než vhod.
Jaké jsou další pravidla, které Francouzky dodržují?
- jedí malé porce více druhů jídel
- nevysedávají u televite
- pravidelně si dopřávají víno, ale neopíjejí se
- všude chodí pěšky
- pijí hodně vody
- jídlo si vychutnávají, neházejí ho do sebe, takže dopřejí svému tělu, aby se přirozeně dostavil pocit sytosti