Exotika má jméno kaki, maracuja, kumkvat…

Prvně jmenované kaki pochází z Asie a vzhledem je asi nejvíce podobné rajčeti, jen je oranžové. Zralé plody jsou velmi sladké. Obsahuje vitamin C,  minerály a má vysoký obsah jednoduchých sacharidů, takže je zdrojem rychlé energie. V kaki najdeme také lykopen, antioxidant zpomalující procesy stárnutí. Jak si na něm nejlépe pochutnat? Zkuste oloupat nožem slupku nebo rozříznout na půl a vyjídat lžičkou podobně jako grapefruit.

persimmon-fruit

Maracuja je doma v Brazílii a pod její tmavě fialovou nebo žlutou slupkou se skrývá šťavnatá dužina sladkokyselé chuti, připomínající meruňku nebo broskev. Obsahuje vitaminy B a C, provitamin A, vápník a železo. Jak na ni? Podobně jako kaki ji můžete rozříznout a vyjíst lžičkou. Vynikne ve zmrzlinových pohárech.
Kumkvat je citrusový plod, jakýsi miniaturní pomeranč, pocházející z Číny. Kůra je sladká a šťavnatá, dužina trochu natrpklá. Kumkvat obsahuje hodně vitaminu C, vápník a podporuje trávení. Nemusí se loupat, můžete ho jíst (po umytí) rovnou. Kromě přímé konzumace se také kanduje, nakládá do cukru a do medu, vyrábějí se z něj zavařeniny nebo likér.
Maracuja se pyšní nádherným květem:
Flor_de_Maracuja

Liči pochází z Číny, ale pěstuje se už i v Africe nebo třeba na Floridě. Drsná červenohnědá slupka je poměrně křehká, takže se dá stisknutím rozloupnout. Uvnitř na vás čeká bílá, měkká dužina a v ní semeno. Liči má velmi jemnou, sladkou chuť a je bohaté na vitamin C a na minerály. V Asii se jí nejen čerstvé, ale i kompotované, nebo jsou jeho slupky používány na přípravu čaje, který pomáhá při léčbě neštovic a průjmů. Semínka rozemletá na prášek se užívají jako analgetika.
lychee

Papája, oválný plod připomínající meloun, pochází ze Střední Ameriky. Jí se hlavně syrová, nakrájená na plátky a pokapaná několika kapkami citronové šťávy. Hodí se do ovocných salátů, hlavně v kombinaci s citrusovými plody nebo rybízem. Nezralé plody lze dokonce použít jako zeleninu.
papaya

Opuncie má sice ostny, ale to vás nesmí odradit. Tento načervenalý kaktusový plod má výrazné aroma a nečekaně lahodnou chuť. Obsahuje vitaminy A, B, C, K a minerály a také díky specifickým sacharidům jsou jeho výtažky přidávány do tablet na hubnutí nebo proti kocovině. Plody se konzumují syrové a často se přidávají do ovocných i zeleninových salátů.
Opuntia_ovata_2

Také pitája roste na kaktusu. Tohle středoamerické  ovoce chutná podobně jako vodní meloun nebo angrešt a obsahuje hodně vitaminu C, vápníku, karotenu a železa. Nejlepší je jíst pitáju čerstvou, dužina rozkrojeného plodu pokapaná limetkovou šťávou se vyjídá lžičkou.
pitaja

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24