Drobné neřesti

Máte ji ráda, ale každou táfličku si vyčítáte? Nemusíte se trápit tím, že po ní přiberete. Milovnice sladké pochoutky mají překvapivě BMI nižší než ty, které si ji odpírají. Pravidelná konzumace přiměřeného množství kvalitní čokolády prospívá zdraví. Než se ovšem vrhnete na sladkou tyčinku, přečtěte si její složení. Často se čokoládově jen tváří a místo kvalitního kakaa nebo čokolády obsahuje spousty zbytečného cukru nebo levných tuků. Kdykoli máte chuť mlsat, sáhněte po hořké, s co možná nejvyšším podílem kakaa. Sice se přímo nerozplývá na jazyku, ale je po všech stránkách lepší volbou než cokoli jiného.

Co všechno čokoláda dokáže?
1. Zmenšuje riziko mrtvice
Ve Švédsku v roce 2011 publikovali studii, kdy prokázali, že ženy, které každý týden konzumovaly víc než 45 g čokolády, snížily riziko této choroby o plných dvacet procent oproti těm, které si dopřávaly jen 9 g.

2. Posiluje srdce
Milovnice čokolády mají nižší krevní tlak, nižší hladinu ‚špatného‘ cholesterolu.

3. Zasytí vás
Tmavá čokoláda obsahuje vlákninu, takže jí sníte méně a bude dřív sytá. Jak snadné. Zbaví vás také touhy po dalším sladkém, což není k zahození.

4. Zlepší vám náladu
Užívat si jídlo rovná se užívat si život. Drobná radost namísto odříkání vám pomůže zbavit se depresí a vyrovnat se i s náročnějším dietním plánem. Ovšem nic se nemá přehánět, ani mlsání. Ne nadarmo se ve stresu vaše kolegyně ládují jednou tabulkou za druhou. Čokoláda jim ho pomáhá odbourávat a dodává energii se s ním vyrovnat.

5. Budete chytřejší
Látky v čokoládě zlepšují průtok krve v těle, čímž dochází k lepšímu okysličení mozku. Podle jedné britské studie z roku 2005 vás dokonce umí nabudit podobně jako káva.

Začala vás právě teď pronásledovat chuť na sladké? Jděte na stránky http://valentyn.elle.cz/ a zahrajte si o lákavé pralinky značky Lindt. Stačí zodpovědět soutěžní otázku, a máte výhru na dosah.

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24