Potraviny jako lék
Kolem každého z nás se objevují podněty, které v nás mohou vyvolat stres. Je-li takových případů více, může být důsledkem dokonce trvalá úzkost, která negativně ovlivňuje každodenní život a také celkové zdraví organismu. V takovém případě může výrazně pomoci zdravý životní styl, ke kterému neodmyslitelně patří úprava jídelníčku, ve kterém by měla převažovat zelenina a další hodnotné potraviny. „Tento čas je ideální pro obohacení jídelníčku o čerstvou zeleninu a ovoce, které nám poskytují maximální výživovou hodnotu. Obzvlášť cenné jsou produkty od místních pěstitelů, které zaručují nejen čerstvost, ale i nejvyšší možnou kvalitu a nutriční hodnotu,” říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů.
Ořechy a semínka
Oříšky a semínka jsou skvělými pomocníky v boji proti stresu díky svému bohatému obsahu živin, jako je hořčík, zinek, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Kešu oříšky jsou bohaté na zinek, který podporuje zdraví nervového systému a pomáhá snižovat stres. Vlašské ořechy a mandle obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé vlastnosti a podporují zdraví mozku, čímž přispívají ke snížení úzkosti a zlepšení nálady. Dýňová a slunečnicová semínka jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, který pomáhá uvolňovat svaly, zlepšuje spánek a stabilizuje náladu. Konzumace těchto oříšků a semínek jako součást vyvážené stravy může pomoci snížit hladiny stresu a podpořit celkovou duševní pohodu.
Listová zelenina
Zelená listová zelenina, jako je salát, špenát a čínské zelí, je bohatá na kyselinu listovou, která hraje klíčovou roli v tvorbě a obnově tělních látek, včetně neuropřenašečů serotoninu, dopaminu a acetylcholinu. Tyto látky jsou zásadní pro paměť, stabilitu nálad a mentální bdělost. Nedostatek kyseliny listové může přispět k depresím, zhoršené kognitivní funkci a je rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby.
Rajčata
Rajčata jsou plná živin, které podporují zdraví i náladu. Obsahují kyselinu listovou, draslík, zinek a biotin, což přispívá k lepší krvetvorbě, zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Díky vitamínům A, C a B3 rajčata pomáhají při tvorbě zubní skloviny, posilují imunitu a podporují kvalitní spánek. Zralá rajčata také obsahují tyramin, který může zlepšit náladu zvýšením hladiny cukru v krvi. Při snězení velkého množství rajčat mohou být viditelné i dopady na psychiku a náladu.
Celozrnné potraviny
Ovesné vločky, hnědá rýže nebo třeba quinoa jsou bohaté na vlákninu, která podporuje zdraví střev, a to je klíčové pro celkové duševní zdraví. Ovesné vločky navíc obsahují komplexní sacharidy, které zvyšují produkci serotoninu, což je hormon štěstí. Naopak, jednoduché sacharidy, jako jsou sušenky, koláče a potraviny z bílé mouky, mohou způsobit rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi, což často zhoršuje náladu a zvyšuje stres.
Fermentované potraviny
Fermentované potraviny, mezi které patří jogurty, kvašená zelenina nebo také kefír, obsahují probiotika, jež podporují zdraví střev. K tomu se váže celkové zlepšení funkcí imunitního systému, což vše přispívá k lepší psychické pohodě. Tyto potraviny dále obsahují také vitamin B a C.
Ryby a avokádo
Ryby, zejména tučné druhy jako losos a makrela, jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mohou zmírnit stres a podporovat zdraví srdce. Skvělou alternativou je pak avokádo.
Celkově lze říct, že ovoce a zelenina mají veliký vliv na psychickou pohodu. Nejen že jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy, ale obsahují antioxidanty bojující proti volným radikálům. Minerály ve špenátu regulují stresovou reakci těla a polyfenoly v borůvkách a jahodách naopak zlepšují náladu. Mezi další super potraviny patří kurkuma, teplé mléko a bylinné čaje.
Zásadní je vždy množství
Může se zdát, že pro naše tělo jsou prospěšné pouze zdravé potraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a další látky. Nemusí tomu tak být vždy. Například taková čokoláda může být skutečným lékem na stres, pokud se však konzumuje v rozumné míře. Malé množství kvalitní tmavé čokolády, alespoň se 70 % kakaa, příznivě ovlivňuje naši náladu a snižuje hladiny stresových hormonů, jako je kortizol. Antioxidanty v kakau uvolňují napětí cévních stěn, čímž přispívají ke snížení krevního tlaku a zlepšení cirkulace krve. Tmavá čokoláda navíc obsahuje unikátní látky, které mohou vyvolávat pocity podobné těm, které zažíváme, když jsme zamilovaní.
Text připravil projekt Půl talíře.
Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorkou akce je herečka Linda Rybová.
- Zdroj článku:
Projekt Půl talíře