1. Mango lassi
Osvěžující mixovaný nápoj má svůj původ v Indii a jeho základem je přírodní bílý jogurt, který má velmi pozitivní účinky na střevní mikroflóru. Zároveň skvěle podporuje trávení a urychluje spalování tuků. Probiotické bakterie působí proti nadýmání a mají protizánětlivé účinky. Kdo nemá rád mango, může si koktejl připravit z jakéhokoli jiného ovoce a nebo třeba ještě přidat okurku a čerstvou mátu. Dobrou obměnou je nahradit jogurt ayranem - kysaným nápojem, který najdete ve všech supermarketech.
2. “Zlaté” mléko
Zlaté mléko” je skvělý, chutný a neuvěřitelně zdravý nápoj, jehož základem je kurkuma, a především při konzumaci ve večerních hodinách je jeho přínos pro vaše zdraví úžasný! Zlatožlutou kurkumu znáte také jako jednu přísadu ze směsi koření kari. Obsahuje kurkumin, který má více jak 150 léčebných užití. Je velmi silným antioxidantem, protizánětlivým a protirakovinným přípravkem. Reguluje zažívání a kontroluje hmotnost tím, že podporuje metabolismus a spalování. V kombinaci s černým pepřem se účinky kurkuminu ještě umocní. A postup přípravy? Nejprve si připravte kurkumovou pastu. 1/4 šálku kurkumy v prášku, 1/2 čajové lžičky mletého pepře a 1/2 šálku vody dejte do hrnce a dobře promíchejte. Vařte na mírném plameni a neustále do zhoustnutí míchejte. Pak směs přelijte do uzavíratelné sklenice, nechejte zchladnout a uchovejte v lednici. Tzv. “zlaté mléko” připravíte už snadno. Potřebujete: 1 šálek kokosového (případně kravského nebo mandlového) mléka,1 lžičku kokosového oleje,1/4 lžičky kurkumové pasty. Zamíchejte, vařte pár minut, nechejte částečně zchladnout a na závěr přidejte med.
3. Zázvorový čaj
Horká voda se zázvorem nakrájeným na plátky není jen skvělá pomoc při nachlazení. Kdo si zvykne pít každé ráno místo kávy šálek zázvorového čaje, nastartuje celý trávicí systém. Díky éterickým olejům a gingerolu, který je aktivní složkou zázvoru a je příbuzný kapsaicinu, sloučenině dávající palčivost chilli papričkám - se zvýší teplota organismu. Látková výměna se tím rozpohybuje a toxiny a škodliviny se snadněji vyplavují přes ledviny. Současně je podpořena tvorba žaludečních kyselin a pálení tuků. Čím čerstvější a palčivější zázvor je, tím lépe! Kdo chce, může si zázvorový nápoj přichutit medem a citronem.
4. Chai tea
Pokud se vám teď vybaví kalorická bomba, kterou vám pod tímto názvem nabídnou ve většině čajoven, toto na mysli nemáme. Doporučujeme daleko zdravější podobu podle originálního receptu: Kořeněný a voňavý nápoj, jehož základem je černý čaj, mléko, skořice, hřebíček, kardamom, fenyklová semínka, anýz, zázvor a muškát. O skořici se říká, že stabilizuje hladinu cukru v krvi, a tím chrání proti přibývání na váze, zatímco hřebíček působí protizánětlivě. Kardamom vyhlazuje a vypíná pleť. Fenykl, anýz, zázvor a muškátový oříšek stimulují trávení. Takže vůbec nebude na škodu, když tenhle nápoj budete pít po litrech. Raději jen s trochou mléka a medu.
5. Aloe vera
V Africe, Asii a Latinské Americe patří aloe vera po staletí k hlavním složkám přírodní lékárny. Aloe vera nejen dodává pokožce hydrataci, zmírňuje akné, poradí si s vyrážkami, pomáhá při atopické dermatitidě, ale může být také použita jako potravinový doplněk. Nejsilnější účinky má tekutina získaná z čerstvě zlomeného listu, protože během zpracovávání pak některé složky mohou ztratit svou intenzitu. Čerstvá šťáva z rostliny je určena ke stimulaci imunitního systému, stabilizaci hormonů a ke zvýšení obranyschopnosti organismu. Aloe Vera ve skutečnosti není kaktus, ale stejně jako cibule nebo česnek patří do rodiny liliovitých.
6. Matcha tee
Pouze elitní japonští farmáři znají know-how na výrobu čaje Matcha. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě, kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny. Ojedinělá aminokyselina L-Theanine zlepšuje náladu. Matcha dále pomáhá zklidnit mysl, zvyšuje soustředění i paměť. Obsahuje silnou skupinu antioxidantů a výrazné detoxikační účinky vyplývající právě z množství chlorofylu, který eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle. Navíc četné studie prokázaly, že Matcha čaj zrychluje metabolismus a má jednoznačně pozitivní vliv na redukci tělesného tuku. Jeho příprava je velmi specifická - zatímco u běžného zeleného čaje se listy po vyluhování vyhazují, na prášek namleté listy matcha se našlehají s vodou a pijí se. Jedna porce čaje Matcha má stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků zeleného čaje.