VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ
JAKUB, SPOLUMAJITEL INGREDIENTS, 33 let
Upřímně, peníze investované do výživové poradkyně byly nejlépe utracenými penězi v mém životě. Pomoc Moniky Divišové, výživové poradkyně a majitelky společnosti Wellnessia, jsem poprvé vyhledal před třemi roky, když jsem začal pravidelně cvičit s cílem nabrat. Podařilo se. Za pomoci osobního trenéra a stravy bohaté na bílkoviny se mi během několika měsíců podařilo ve svalech přibrat přes deset kilogramů. Už tehdy jsem si zamiloval Moničin přístup. Nejdříve si vás pečlivě vyslechne a teprve poté, na základě toho, jakého výsledku chcete dosáhnout, navrhne změny tak, aby byly kompatibilní s vaším denním režimem a životním stylem. Nejvíc jsem ocenil, že mě do ničeho nenutila. Když se mi něco nezdálo, dal jsem tomu šanci a alespoň jednou to vyzkoušel. Ve většině případů byly obavy zbytečné. Pokud jsem ale přece jen u některé potraviny narazil, hledali jsme náhradu. Dává to smysl: pokud se musíte do něčeho nutit, nevydržíte u toho déle než týden.
Díky Monice jsem začal jíst zeleninu, ryby, luštěniny a tofu. Můj jídelníček byl najednou o 1000 % pestřejší. Díky výživovému poradci zároveň začnete více přemýšlet o tom, co nakupujete a jíte. Když zjistíte, jak tělo funguje, jak reaguje na stres nebo určité typy potravin a nápojů, je najednou mnohem těžší se odbýt nějakou prasárnou nebo jíst něco, o čem víte, že nemá dostatečnou výživovou hodnotu.
Moničinu pomoc jsem vyhledal znovu před několika měsíci z důvodu totálního vyčerpání organismu způsobeného přepracováním. Situace se změnila, tentokrát nehlídáme bílkoviny, ale živiny, které jsou pro tělo pod náporem stresu a pracovního vytížení naprosto nezbytné. Do jídelníčku jsem nově zařadil zelený ječmen, chlorellu, kokosový olej, semínka chia, nepražené kakao a další potraviny bohaté na vitaminy, minerály, stopové prvky a omega-3 mastné kyseliny. Omezil jsem příjem sacharidů, přidal více zeleniny a z jídelníčku zcela vyřadil mléko a mléčné výrobky. Výsledky se dostavily velmi rychle: redukce tuku v oblasti břicha, lepší pleť, podstatně více energie a dobrý pocit z toho, že svému tělu dávám to nejlepší.
MUDr. VÁCLAVA KUNOVÁ
(www.rozumnehubnuti.cz): Jestliže se jedná o poradce vzdělaného v oboru výživy (ne o toho, kdo prošel jen nějakým rychlokurzem), dostane člověk informace a znalosti využitelné po celý život. Kvalitní poradce by měl umět sestavit jídelníček tak, aby si obézní poradil v jakékoli situaci. Lépe tedy tak, že bude vědět, kolik pečiva smí sníst za den, kolik ovoce, zeleniny a v jakých kombinacích, aby se celý den cítil co nejpříjemněji. Hubnutí pod vedením výživového poradce by nemělo obézního omezovat v životním tempu a společenských aktivitách.
MEDIDIET
ROLA, PRODUKČNÍ, 35 let
Kolik jsem zhubla, netuším, ale každé kilo poznám podle ‚skinny jeans‘ z mladých let, do kterých se teď konečně opět vejdu, což považuju v mém případě za zázrak. Neexistuje snad žádná dieta, kterou bych nevyzkoušela. Stačilo se omezit, trošku cvičit, a první kila šla dolů velmi rychle. A v momentě, kdy jsem propadla pocitu, že už jsem relativně ‚schlank und schön‘, vrátila jsem se ještě rychleji do starých zajetých kolejí a nakonec nabrala nejen to, co jsem shodila, ale ještě vždy i něco navíc. Moc ráda vařím a jsem samozřejmě i velký gurmán. K dobrému jídlu patří i dobré víno a to s žádnou dietou nekoresponduje. Jednoho dne mi to v hlavě samo přeskočilo: ptala jsem se sama sebe, co je pár měsíců abstinence (nejen alkoholové, ale i té spojené s mým gurmánstvím) proti tomu, že se budu cítit líp a budu i lépe vypadat. Moje kamarádka Petra mi dohodila skvělou doktorku Ivanu Pokornou z kliniky Formositas (www.formositas.cz) a její celosvětový hit proteinovou dietu (neboli medidiet.cz), takže jsem si řekla: teď, anebo už opravdu nikdy.
Dieta není nijak drastická. Jde o to, že se připravují vysoce proteinová jídla Medidiet, což jsou třeba různé omelety, polévky a dezerty jako krupicová kaše nebo čokoládová pěna. K tomu se musejí vyloučit veškeré přílohy a cukry – bohužel i ty v ovoci, což jsem během léta porušovala. Navíc neomezený příjem zeleniny, ale pouze té ‚zelené a bílé‘, což je salát, špenát, brokolice, květák, ředkvičky a další. Skvělé je, že jsem netrpěla hladem, protože se znám a vím, že hladová bývám podrážděná, nepříjemná až protivná, a to není mé standardní chování. Začala jsem chodit na thaibox, abych si zlepšila kondičku (ne že bych ji neměla skvělou) a byla jsem dokonce oslovena jedním fitness centrem, jestli bych je v rámci svého hubnutí nemohla propagovat. Dostává se mi spousta pochval od kamarádů, ale i od cizích lidí, a stejně tak přichází i spousta nepřejících zpráv od závistivců, kteří nejsou vnitřně spokojeni sami se sebou. A co je podle mého názoru základní úspěch diety? Jediný důvod, proč jsem chtěla zhubnout, jsem jenom JÁ, a stejně tak to je důvod, proč by to měl každý minimálně zkusit a vydržet. Jenom kvůli sobě. Vím, jak moc je to těžké, a proto všem čtenářkám a čtenářům držím palce.
MUDr. VÁCLAVA KUNOVÁ:
Jedná se o hubnutí velmi pohodlné a praktické. Člověk nemusí přemýšlet o skladbě a množství stravy, stačí jen rozmíchat sáček do vody, případně nízkotučného mléka, nebo sníst tyčinku s vysokým obsahem proteinů. Příchutí existuje mnoho. K tomu lze přidávat zeleninu s nízkým obsahem sacharidů. Žádné pečivo, přílohy ani ovoce, o zmrzlině nebo koláči nemůže být ani řeč. Systém je efektní, ale společensky omezující a velmi rigidní. To znamená, že jednou dietu porušíte, a nesete si dalekosáhlé následky. Hlad není, únava ano. Dostavuje se craving po sacharidech. Po skončení nastává rychlý jojo efekt.