Dieta začíná v kuchyni

Je čas přestat se dívat na kuchyň a spíž jako na zakázané území, kde se nacházejí miny v podobě čokoládových dortů a bůčků číhajících zákeřně v lednici… Jak to udělat, aby vaše kuchyň byla ‚diet-friendly‘?

Mějte na stole ovocnou mísu
Jistě, mít ovoce na stole samo o sobě nestačí, ale nedávná studie Cornellovy univerzity ukázala, že jsme třikrát náchylnější jíst věci, které vidíme, když vstoupíme do kuchyně či jídelny. Takže když z dohledu odstraníte všechny sušenky a kalorické bomby (nejlépe do nejvyšších pater spíže) a do očí vás jako první ‚uhodí‘ jen mandarinky a jablka, je větší pravděpodobnost, že se automaticky zakousnete právě do ovoce a po koláčích ani nevzdechnete.

Schovejte hrozby
Jak už bylo naznačeno výše, je skvělou strategií schovat to, co není zrovna dietní, nejen z dohledu, ale pokud možno i z dosahu. Když bude jídlo, které vaší dietě zrovna nesvědčí, uložené tak, že na něj při běžném provozu nebo například při přípravě kávy či čaje nenarazíte, nebude vás tak lákat. Platí to i pro lednici: tučné sýry dozadu, lehké dopředu… Podobně to ostatně můžete udělat třeba v kanceláři – schovejte sušenky do šuplíku a uvidíte, že si na ně vzpomenete, teprve až budete mít hlad, a nebudete je uzobávat jen tak z nudy…

Vyměňte talíře
Nemusíte hned jíst z pidimističek, ale přece jen se zamyslete nad tím, co je také prokázáno – když jíme z menších talířů, sníme toho méně. Většina z nás má tendenci sníst všechno, co má na talíři, i když už nemá hlad (co by na plýtvání řekly děti v Africe, že?). Takže na menší talíř se toho vejde taky dost, a přitom nebudete vystaveni pokušení sníst víc, než co vás zasytí…

Hrajte si s barvami
Je známé, že červená barva podporuje chuť k jídlu a naopak třeba modrá ji oddaluje. Proto pouvažujte nad zařízením a vybavením své kuchyně a místo červeného ubrusu vyberte nějaký neutrální…

Jezte pořádně
Tahle rada zní možná trochu divně, ale je to tak – když jíte, jezte a nedělejte nic jiného. Také u jídla nechoďte, nedívejte se na televizi, zkrátka věnujte se jen jídlu. Pokud budete brát jídlo jen jako vedlejší činnost k něčemu jinému, velmi snadno toho bezmyšlenkovitě sníte víc, než potřebujete.


Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24