Zlatý zázrak z východu
Odolnost organismu, rychlejší metabolismus, lepší imunita i omlazení. S tím vším si tento „zlatý poklad“ z Indie poradí. Ovšem jeho zdaleka největší přínos je v případě zánětů, ať už virových, nebo bakteriálních. Má totiž podobné schopnosti jako moderní antibiotika. Účinná látka kurkumin má navíc podle vědců doslova úžasné schopnosti při potírání rakovinných buněk. „Kurkumin nejenže zlepšuje efektivnost chemoterapie, ale také snižuje počet buněk odolných vůči této léčbě, což má velký význam pro prevenci návratu choroby,“ tvrdí profesorka Karen Brownová z univerzity v Leicesteru. Už dříve přitom odborníci zjistili, že kurkumin působí jako prevence srdečních emocí a cukrovky. A co víc, je skvělý i na zažívání.
Pomáhá zevnitř i zvenčí
Tato léčivka pomáhá i zevně, čistí poškozenou tkáň a přispívá k hojení ran. Ostatně to, že prospívá pokožce, vědí Indky už dlouhá staletí, proto si často aplikují kurkumové masky na obličej, kdy kurkumový prášek smíchají s olejem a citronovou šťávou. Koření jako takové výborně pročišťuje játra, čímž výrazně přispívá ke zlepšení kvality pokožky. Skvělou službu vám kurkuma prokáže i při hubnutí. Stimuluje totiž látkovou výměnu a prohřívá organismus, čímž podporuje rychlejší spalování tuků. A stačí přitom opravdu jenom špetka!
Jak ji správně konzumovat?
Abyste z tohoto zázračného koření vytěžili skutečně maximum, musíte se ho naučit správně konzumovat. Jen tak se totiž v organismu nejlépe vstřebá. Prvním pravidlem je správná kombinace – aby kurkuma nenarušovala žaludeční sliznici, je potřeba ji smíchat s tukem, ať už s olivovým, kokosovým nebo slunečnicovým olejem. Spojení s jakýmkoliv druhem pepře pak její působení ještě znásobí. Třetím pravidlem je tepelná úprava. V praxi to může vypadat takto: do lžíce rozpáleného oleje přidejte lžičku kurkumy, špetku pepře a uvařenou rýži nebo těstoviny. Krátce vše orestujte a podávejte třeba s grilovanou zeleninou.
TIP: Kurkuma latté
350 ml mléka zahřejte v hrnci a přidejte půl lžičky mleté kurkumy, čtvrt lžičky mletého černého pepře a špetku mletého kardamonu. Směs nechte 5 až 10 minut odpočinout. Horké mléko pak slijte přes cedník a podle chuti doslaďte medem.
Zdroje: healthline.com, health.harvard.edu, forbes.com