7 DŮVODŮ, PROČ SI NEVYČÍTAT KONZUMACI ČOKOLÁDY

1. Chrání srdce
Zaručeně největším prospěchem hořké čokolády jsou její výborné preventivní účinky proti srdečním onemocněním. Britští vědci zjistili, že lidé, kteří jedli více čokolády, snížili riziko onemocnění srdce, a to až o 37 %, oproti lidem, kteří jedli málo čokolády nebo vůbec.

2. Příznivé účinky na pleť
Zapomeňte na to, že po čokoládě vzniká akné. Tahle pochoutka obsahuje železo, vápník a další prospěšné minerály. I proto je vyhledávanou přísadou do kosmetických produktů. 

3. Snižuje krevní tlak
Německá studie prokázala, že konzumace čokolády pomáhá snižovat krevní tlak. Důvodem jsou flavonoidy, antioxidační látky obsažené v čokoládě.

4. Podporuje růst a kvalitu vlasů
Díky obsahu mědi, zinku a železa má čokoláda dobrý vliv na buněčnou obnovu vlasů a podporuje proces jejich růstu. Navíc ji lze použít jako výbornou vlasovou masku pro dodání lesku.

5. Zlepšuje funkci mozku
Flavonoly obsažené v čokoládě zvyšují cirkulaci krve, a tím její přísun do mozku. Bylo dokázáno, že po požití šálku kakaa je mozek schopen plnit úkoly rychleji a přesněji.

6. Uklidňuje
Saháte po čokoládě, když jste ve stresu? Výzkumy ukázaly, že v čokoládě obsažený anandamid aktivuje v mozku stejné receptory jako marihuana.

7. Prodlužuje život
Britská studie prokázala, že lidé, kteří jedí čokoládu až třikrát za měsíc, žijí téměř o rok déle než ti, kteří ji nekonzumují. Jeden nebo dva čtverečky čokolády za týden vám můžou prodloužit život.


Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24