Zelené listy kapusty, které se v Anglii přezdívá kale (z keltšitny), nejsou pro širokou veřejnost pravděpodobně úplnou top pochoutkou. To ale zřejmě jen proto, že pro mnoho lidí jsou její zdraví prospěšné vlastnosti velikou záhadou. Jinak by si na ní pochutnávali několikrát týdně.
1. Kapusta má více vitaminu C než pomeranče. Jeden šálek nasekané kapusty obsahuje 134 % doporučené denní dávky vitaminu C, zatímco jeden středně veliký pomeranč obsahuje ‚pouze‘ 113 % doporučené denní dávky. To je obzvlášť pozoruhodné, protože šálek kapusty váží pouhých 67 gramů a střední pomeranč celých 131 gramů. Sečteno, podtrženo – kapusta má více než dvojnásobný obsah vitaminu C.
2. Je tak trochu tučná. Ale v tom nejlepším slova smyslu. Obvykle totiž ‚zelené zdroje‘ neobsahují také zdravé tuky. Kapusta je skvělým zdrojem alfa-linoleové kyseliny (ALA), což je typ omega-3 mastné kyseliny, která prospívá mozku, snižuje riziko diabetu typu 2 a posiluje srdce.
3. Kapusta je rolls-roycem mezi listovou zeleninou. Tedy alespoň co se týče obsahu vitaminu A. Obsahuje 133 % doporučené denní dávky.
4. Je výborným zdrojem vápníku. Stojí za zmínku, že ve 100 g se ukrývá 150 mg kalcia. Jen pro srovnání, mléko má při stejné váze 125 mg.
5. Je týmový hráč. Kapusta obsahuje fytonutrienty, například quercetin, který působí preventivně proti tvorbě zubního plaku, a sulforafan – bojovníka proti rakovině. Mnoho jejích zdraví prospěšných látek je ale efektivnějších v kombinaci s jiným jídlem. Kombinujte ji například s olivovým olejem, avokádem, nebo dokonce s parmazánem, aby v tucích rozpustné karotenoidy měly největší účinek. Štáva z citronu zase činí obsah železa v kapustě snáze zpracovatelným.