5 potravin, které vás zbaví bříška

Ploché břicho není nedosažitelný sen, jak by vám snad mohlo někdy připadat. A není to jen otázka sedů-lehů, ale i vhodného jídla. Pokud vás trápí nafouklé břicho, přestože máte pocit, že jíte zdravě, a ani se nevyhýbáte pohybu, možná jen nevíte, jaké potraviny vás vašeho trápení zbaví.


Probiotický jogurt
Když začnete svůj den jogurtem s probiotickými kulturami, uděláte dobře, protože se tak vyhnete potenciálním zažívacím problémům a povzbudíte svoje trávení. Působí totiž blahodárně na střevní mikroflóru a zabraňuje nadýmání, které způsobuje nafouklé břicho. Je to také dobrá alternativa k mléku, které je pro leckoho špatně stravitelné.  A pochopitelně je lehký, má minimum kalorií, takže je ideální pro dietu.

Mátový čaj
Je osvěžující, dodává energii, je to silný antioxidant a působí detoxikačně. Máta (nejlépe čerstvá) podporuje trávení, takže podobně jako probiotický jogurt zajistí, že vaše břicho nebude ani náhodou plné plynů, a tedy nafouklé. Je sám o sobě lahodný, takže není nutné ho dochucovat, ale pokud ano, zvolte třeba kapku citronu a lžičku medu.

Chřest
Je plný vitaminů (A, C, K a další), má málo kalorií (100 g/22 kcal) a chutná skvěle, takže je dokonalým dietním prostředkem. Pokud tyto kvality ‚nezničíte‘ nějakou superkalorickou omáčkou, můžete si dopřát, kolik chcete.
Jak ho připravit: při vaření svažte stonky dohromady, aby se nepolámaly, a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Vařte pár minut, bez pokličky, aby chřest zůstal křehký a křupavý. Také ho můžete vařit v páře, restovat na olivovém oleji nebo grilovat…

Artyčok
Tato u nás stále ne moc oblíbená zelenina je skrytý poklad. Kromě toho, že má stejně jako výše uvedený chřest velmi málo kalorií, je opravdovou delikatesou, pokud ho umíte správně připravit. Navíc je významným zdrojem hořčíku a dalších minerálů, takže pomůže nejen vaší postavě, ale i  pleti, nehtům a vlasům. Jak ho konzumovat? Pokud kupujete syrový, vyberte si kousky s pevně sevřenými listy. Pak už je stačí jen očistit, odstranit ostré listy a stonek, zakápnout citronovou šťávou a dresinkem z olivového oleje.
Náš tip:
Hummus z hrášku & artyčoků
http://www.apetitonline.cz/recepty/5088-hummus-z-hrasku-artycoku.html

Fenykl
Už staří Římané ho používali jako zeštíhlující prostředek, který navíc podporuje obranyschopnost organismu. Používá se proti nadýmání, působí dezinfekčně a je silný antioxidant. Pomáhá rozkládat tuky – uvolňuje z nich vodu, která se ukládá v tukových buňkách. Můžete ho užívat buď jako čaj, nebo čerstvý. Podobně jako artyčok je to u nás trochu přehlížená zelenina, ze které se ale dají vykouzlit lahodné pokrmy. Například zapečený fenykl je skvělým předkrmem nebo lehkým hlavním jídlem.
Náš tip:
Zapékaný fenykl s černými olivami
http://www.apetitonline.cz/recepty/188-zapekany-fenykl-s-cernymi-olivami.html

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24