Only in print: Glucose Goddess a pravda o cukru

Před pár lety Jessie Inchauspé znalo jen několik tisíc lidí. „Na svém instagramovém účtu @glucosegoddess jsem měla 15 000 sledujících. Dnes získávám 15 000 nových fanoušků denně!“ říká nadšeně. Aktuálně je to přibližně pět milionů lidí z celého světa závislých na barevných grafech, které zveřejňuje každý den. Sledují tam glykemickou křivku, kterou měří pomocí glukózového monitoru. Překvapivé je, že nejvyšší hodnoty glukózy jsou závislé na tom, v jakém pořadí potraviny konzumujeme. Kolísající glykemie má přitom vliv na všechny aspekty našeho života – chronickou únavu, vlčí hlad, závislost na cukru, předčasné stárnutí, mozkovou mlhu, záněty a mnoho dalších.

Mohlo by se vám líbit

Staňte se Glucose Goddess: když glukóza v těle pracuje v náš prospěch

Zdá se, že si letos posvítíme na glukózu. Pokud vás pronásleduje chronická únava, přikrade se i občasná migréna a do své matné pleti se neustále snažíte vdechnout život, měli byste zpozornět. Francouzská biochemička totiž přišla s řešením, a tím je stát se bohyní. Ovšem tou glukózovou.
elle.cz

Jessie prochází všechny vědecké studie na toto téma a pomocí glukózového monitoru je sama na sobě názorně vysvětluje. Artyčokový salát před těstovinami v restauraci? Glykemická křivka je mnohem vyrovnanější, než kdyby sympatická Francouzka předkrm vynechala. Pomocí těchto grafů předává spoustu užitečných rad: pít ocet, začít jídlo vlákninou a zeleninou, po jídle si lehce zacvičit… Je to zábavné, jednoduché a extrémně návykové.

Pokud chcete žít zdravě, zapamatujte si zaklínadlo "glykemická křivka".

 

Když Jessie vydala ve francouzském nakladatelství Robert Laffont svoji první knihu "Pravda o cukru"(ve francouzském originále "Faites votre glucose révolution" neboli Glukózová revoluce), rozpoutala jako správná Francouzka revoluci skutečnou. Od prvního vydání v květnu 2022 byla tato kniha přeložena do 41 jazyků a prodalo se jí více než milion výtisků. Vytvořila se okolo ní živá a velmi aktivní komunita lidí, kterou by jí záviděl leckterý výzkumný ústav. Každý den s ní totiž v přímém přenosu sdílejí své zkušenosti tisíce čtenářů. A mnozí z nich říkají: „Milujeme tvoje rady, ale potřebujeme konkrétní návod, jak začít.“ „Jessie, nechceš se ke mně nastěhovat?“ Místo toho, aby se k nim skutečně nastěhovala, vymyslela tato bohyně glukózy jednoduchý plán se stovkou receptů, který pomáhá zploštit glykemickou křivku během čtyř týdnů. Když svou komunitu vybídla, aby ho vyzkoušeli, dostala 10 tisíc nadšených odpovědí za jeden den. Během jednoho měsíce 2700 lidí ve věku od 20 do 70 let ze 110 zemí světa přizpůsobovalo recepty, sdílelo své triky, jak tuto metodu aplikovat jednodušeji, a popisovalo vliv na své zdraví. 90 % z nich tvrdilo, že mají menší hlad, 46 % hlásilo, že mají méně problémů s pletí, a 77 % má víc energie. Druhá kniha "The Glucose Goddess Method" Jessie vyšla ve Francii loni (a na svůj český překlad stále čeká, pozn. red.). „Napsala ji vlastně komunita pro komunitu,“ říká sama autorka, když se s ní setkáváme v pařížské kavárně, aby nám z ní exkluzivně prozradila pár tajemství.

Glucose Goddess
 
ELLE: Proč jste se začala zajímat o vliv glukózy na zdraví?

Jessie Inchauspé: V 19 letech jsem si zlomila obratel při skoku z vodopádu a obrátilo mi to život vzhůru nohama. Do té doby jsem měla snadný život bez komplikací, a najednou jsem se cítila jako v pekle. Tělo se vyléčilo rychle, ale měla jsem zničené psychické zdraví. Zažívala jsem panické ataky, deprese, úzkosti… Objevily se symptomy disociace a já jsem si uvědomila, že bez zdraví nejsem nic. Abych se znovu spojila se svým tělem, vyrazila jsem do USA studovat magisterský obor biochemie a připojila jsem se ke genetickému start-upu v Silicon Valley. Tam jsem měla šanci si vyzkoušet glukózový monitor v rámci pilotní studie a výsledky byly neuvěřitelné: čím více jsem měla vrcholů na glykemické křivce, tím bylo moje psychické zdraví horší. Prozkoumala jsem všechny možné studie a zjistila, že nejsem zdaleka jediná. Dokonce i osoby, které netrpí cukrovkou, mají výkyvy hladiny cukru v krvi, které způsobují únavu, zvýšenou chuť k jídlu, potíže s pletí nebo hormonální či psychické problémy. Já jsem se dokázala vyléčit sama, ale řekla jsem si, že tahle informace je natolik důležitá, že ji musím sdílet i s ostatními, protože kolem sebe vidím spoustu lidí, kterým by mohla pomoct. To bylo před pár lety, nikdo této nové vášni nerozuměl, ale já jsem cítila, že tu myšlenku musím rozvinout a rozšířit po celém světě.

Mohlo by se vám líbit

Glukóza, pleť a duševní zdraví. Jak spolu souvisí?

Je to věčné dilema. Čokoládovému dezertu nejde odolat, ale záhy nás pohltí vina, že škodíme našemu tělu. A ačkoli se v tomto článku podíváme na ty horší aspekty cukru, nezapomeňme, že život je o rovnováze. Někdy si ranní croissant s nutellou prostě zasloužíme. A jak přečkat zlomené srdce než se zmrzlinou po boku? Nicméně všeho s mírou, a to platí u cukru i u restrikcí. Glukóza, pleť a duševní zdraví spolu totiž souvisí víc, než by se mohlo zdát.
elle.cz
ELLE: Kdy jste pochopila, že se z knihy Pravda o cukru stane světový fenomén?

J. I.: Když jsem si všimla nadšení nakladatelství Robert Laffont. Tak nějak věděli, že je to dobré téma, líbily se jim rady a styl knihy, ale nevěděli jsme, co se stane, až kniha skutečně vyjde. Ale to se záhy ukázalo, neboť ještě před prvním vydáním byla Pravda o cukru přeložena do 25 jazyků! Zrodila se obrovská komunita, kterou jsme vůbec nečekali. Byl to ohromný úspěch. Dostávala jsem pozvánky do televizních pořadů, na což jsem nebyla vůbec připravená, ale dělala jsem, co jsem mohla. Nejvíc mě ale překvapilo, jak se informace šířily. Lidé začali knihu kupovat pro své matky, kamarádky… Prostě najednou žila vlastním životem.

Lidé vědí, že mají jíst méně cukru, více zeleniny a sportovat, ale je to pro ně příliš abstraktní.
 
ELLE: V čem je jiný přístup této knihy ke vlivu cukru na zdraví?

J. I.: Za prvé se v ní nemluví o dietě ani o hubnutí. Cílem je, abychom se vyhnuli velkému hladu, měli více energie, lépe se cítili, neměli problémy s plodností a s duševním zdravím. To je velmi důležité: bavíme se tu o zdraví. Za druhé moje metoda spočívá v jednoduchých radách – pít ocet, dát si slanou snídani… Lidé už totiž vědí, že mají jíst méně cukru, více zeleniny a sportovat, ale je to příliš abstraktní. Jak konkrétně mají udělat první krok? Já jim nabízím jednoduchý, zábavný a neomezující návod. Je snadné začít jídlo zeleninou a nemusíme si pak odpírat ostatní potraviny. Nemění se ani množství jídla na talíři. Podařilo se mi vyřešit problém prvního kroku, který je nejtěžší.

ELLE: Vysvětlete nám dopad vysokých hodnot glukózy.

J. I.: Vše se odehrává na úrovni buněk. Když je hodnota glukózy příliš vysoká, mitochondrie, které mají za úkol měnit glukózu na energii, jsou přetížené a „stávkují“. Nedokážou už přeměnit glukózu na účinnou energii. Takže i když sníte cereálie a vypijete ovocný džus, uvnitř se vám mitochondrie hroutí. Myslíte si, že jim dodáváte energii, ale ve skutečnosti je vyčerpáváte. A vyčerpáním mitochondrií začíná zánět. Zánět je úrodná půda pro chronické nemoci. A na nemoci zánětlivého původu mimochodem umírají tři lidé z pěti.

Zaujal vás rozhovor? V celém znění jej nalistujete na stránkách lednové ELLE. Mimo jiné se dozvíte, jak vypadá vzorový den podle Glucose Goddess, jak se vypořádat s chutí na sladké a jak zařadit ocet do jídelníčku. Svůj výtisk si můžete objednat až do své schránky za speciální cenu 699 Kč za půlroční předplatné (nabídka platí od 11.12.), s dámskou nebo pánskou vůní Hollister Canyon Sky v hodnotě 1.199 Kč a a s poštovným zdarma na tomto odkaze.

Mohlo by se vám líbit

5 důvodů, proč si pořídit lednovou ELLE oslavující světlo

Pět důvodů, proč si pořídit lednovou ELLE, kterou se jako sluneční paprsek na zimní obloze proplétá téma světla a stínu.
elle.cz
Zdroj článku: