Ingredince:
- Těstoviny – špagety ze semolinové mouky
- Voda z uvařených těstovin
- 125 g másla
- 100 g rostlinného jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička italských bylinek – provensálské koření, bazalka, oregano
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 hrnek alternativy parmazánu (možno nahradit lahůdkovým droždím)
- 1 lžička citronové šťávy
- Těstoviny podle návodu vaříme v osolené vodě s kapkou olivového oleje.
- Mezitím si připravíme omáčku. Do hlubší pánve na střední plamen dáme máslo, přidáme jogurt a necháme rozpustit.
- Poté přidáme utřený česnek, bylinky, sůl, pepř a nakonec nastrouhaný parmezán nebo lahůdkové droždí.
- Ztlumíme na malý plamen a zkontrolujeme těstoviny. Uvařené těstoviny slijeme, ale trošku vody, asi 100 ml, si necháme do omáčky.
- Vodu jemně zamícháme do omáčky. Nakonec vmícháme těstoviny a dochutíme pepřem, solí a bylinkami.
* Omáčku můžete připravit i zvlášť dopředu a pak ji nechat chvíli rozehřát.
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a na @cernajaknoc.