Intuitivní stravování: Zmatek, nebo nový způsob hubnutí?

Low carb, keto, nízkotučná, Atkinsonova, půsty... Diety jsou účinné a mají v krátkém čase skvělé výsledky. Problém je v tom, že se při jejich držení často trápíte, myslíte jen na to, až je ukončíte a poté se ručička váhy zase rychle vrátí na původní hodnoty. Diety, které jsou přísné a zakazují vám jíst oblíbené potraviny, jsou dlouhodobě neudržitelné. Protože jsou vašemu tělu (a hlavně) nepřirozené. Čím více myslíte na to, že něco nesmíte, tím více vám to chybí. Když ale při jídle budete řídit svými pocity, najedete na tělu i hlavě přirozený – a tím pádem udržitelný - stravovací systém. Zkuste se při jídle řídit svou intuicí. 

Mohlo by se vám líbit

SOS forma do plavek? A co když to není až tak důležité?

elle.cz

Intuitivní stravování vychází z vnímání potřeb vašeho těla – řekne vám, kdy máte hlad a jaké potraviny jíst, aby vám dodaly potřebné živiny. Zpočátku to asi nebude tak jednoznačné, ale časem se svému tělu a pocitům spojeným s jídlem naučíte neomylně naslouchat. Nejdůležitější se naučit se rozeznávat od sebe tyto pocity:

  • kdy máte opravdu fyziologický hlad a ne pouze chuť na jídlo
  • na co máte neřestnou chuť versus co si vaše tělo žádá z nutričního hlediska
  • kdy jste sytí a kdy potřebujete jíst dále jen ze zvyku


V praxi to znamená pokaždé, když ucítíte, že byste si něco dali, se zamyslet. Mám vážně hlad nebo jenom chuť? V případě, že uznáte, že na jídlo nemyslíte pouze kvůli nudě, ze zvyku nebo ze stresu, ale proto že máte skutečný hlad, můžete se najíst. Neznamená to ale, že můžete sníst všechno, na co přijdete a v jakémkoli množství. Vybírejte si jídla, která vám pokryjí nutriční potřeby vašeho těla – bílkoviny, tuky, ale i sacharidy. Když si dáte občas hranolky nebo sladkost, vaši snahu to nijak neohrozí, naopak. Pokud nebudete mít žádné „zakázané“ potraviny, zmizí i stres se zákazem spojený a neovladatelná touha se jimi přejídat. 

Mohlo by se vám líbit

Fenomén proteiny: Jak se s nimi správně „nakrmit“?

elle.cz

Zpočátku může být těžké vymanit se ze svých stravovacích stereotypů. Všichni máme ohledně jídla nějaké letité návyky – dát si ke kávě něco sladkého, důsledně dojíst všechno na talíři, i když už jsme sytí, dát si něco dobrého, když jsme ve stresu, utěšit se jídlem, když jsme smutní… Všechny tyto vzorce je nutné v naší hlavě přenastavit. Dobré je, že to jde. A že to jde u každého. Chce to pouze naslouchat přirozeným pocitům hladu a nasycení. Ty vám samy řeknou, kdy je dobré se najíst a kdy s jídlem přestat. Bez velkého přemýšlení a bez stresu z jídla, který s sebou diety většinou nesou. Jídlo vás má nejen vyživovat, ale také těšit. Dovolte si ho tedy přirozeně užívat. Protože co je tělu přirozené, není škodlivé. 

 

Autor: Veronika Čížková

Zdroje: Wikipedia Commons, health.harvard.edu, bezhladoveni.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24