Gastronomická novinářka a food blogerka Karolína Fourová pro ELLE naservírovala několik úžasných snídaní. Jejich příprava je velice snadná, a navíc jsou tak dobré, že vám zpříjemní nedělní nicnedělání i jakýkoli jiný den.
TVAROHOVÉ LÍVANCE S CELOZRNNOU MOUKOU
Lívance k snídani nemusejí nutně znamenat dietní prohřešek. Ty s celozrnnou moukou zasytí a jsou zdrojem vlákniny, přestože jsou díky tvarohu a sněhu z bílků vláčné a nadýchané. Tvaroh se nebojte použít tučný, lívance budou chutnat lépe a není potřeba žádného dalšího tuku.
MNOŽSTVÍ: 4 PORCE
Doba přípravy: 20 minut
• 2 vejce • 1 lžička třtinového cukru • 250 g tučného tvarohu ve vaničce • 200 ml mléka • 75 g hladké špaldové mouky • 75 g celozrnné, jemně mleté špaldové mouky • špetka soli
K PODÁVÁNÍ:
• 400 g pravého řeckého jogurtu nebo zakysané smetany • čerstvé ovoce • čekankový sirup • moučkový cukr na posypání
1. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, přidejte tvaroh, mléko a prosáté obě mouky se špetkou soli. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte ve třech fázích do těsta.
2. Na nepřilnavém lívanečníku opékejte lívance z obou stran dokud nezezlátnou. Hotové lívance podávejte s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou a čerstvým ovocem, jemně poprášené moučkovým cukrem.
JEDNODUCHÁ DOMÁCÍ GRANOLA
Granola s jogurtem se řadí mezi nejoblíbenější zdravé snídaně vůbec. Ty kupované ale příliš šťastnou volbou nejsou. Často obsahují málo ovesných vloček, zato výrobci nešetří cukrem a (nepříliš kvalitními) tuky. Připravíte-li si granolu doma, máte kontrolu nad tím, co opravdu jíte.
MNOŽSTVÍ: 900 ml
Doba přípravy: 35 minut
• 600 ml ovesných vloček • 200 ml ořechů (pekany, kešú, mandle…) • 100 ml semínek (slunečnicová, dýňová, lněná, konopná…) • 1 lžička drceného kardamomu • 1/4 lžičky soli • 3 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu • 4 lžíce řepkového oleje • 1 lžíce vanilkového extraktu
1. Troubu předehřejte na 160 °C.
2. Ovesné vločky smíchejte ve velké míse s ořechy, semínky, kardamomem a solí a dobře promíchejte.
3. Zvlášť si v menší misce prošlehejte javorový sirup nebo med s řepkovým olejem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs nalijte do mísy s vločkami a dobře promíchejte, aby se důkladně obalila každá z vloček.
4. Rovnoměrně rozprostřete granolu na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte přibližně 20–25 minut. Během pečení granolu občas promíchejte, aby se pekla rovnoměrně a nepálila se shora.
5. Až začne při míchání granola „zvonit”, máte hotovo!
BAREVNÁ FRITTATA
Tradiční italská omeleta se skvěle hodí na líný víkendový brunch, ale vychutnáte si ji i později zastudena. Navíc do ní schováte jakoukoli sezonní zeleninu nebo sýr, který zrovna máte v lednici, a vždycky bude chutnat skvěle.
MNOŽSTVÍ: 4 PORCE
Doba přípravy: 20 minut
• 1 lžíce olivového oleje • 1 středně velká cibule šalotka• hrst baby špenátu a rukoly • 10 zralých cherry rajčat • 80 g mraženého hrášku • 8 vajec • 100 ml plnotučného mléka • 50 g nastrouhaného parmazánu (můžete použít také ementál nebo jiný tvrdý sýr) • sůl a čerstvě mletý černý pepř
1. V pánvi rozehřejte olej, přidejte na tenká kolečka nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Na cibulce nechte zavadnout listy baby špenátu a rukoly. Poté do pánve přidejte i rajčata, ta menší vcelku, větší rozkrojte napůl. Zeleninu restujte 3 minuty, přidejte mražený hrášek a nechte ještě minutu prohřát.
2. Mezitím v misce prošlehejte metličkou vejce spolu s mlékem, přimíchejte nastrouhaný sýr, lehce osolte a opepřete. Zeleninu v pánvi rovnoměrně rozprostřete a zalijte našlehanými vejci.
3. Stáhněte plotýnku na střední plamen, aby se omeleta vespod nespálila, a pod poklicí ji nechte 5–10 minut, dokud vajíčka na povrchu neztuhnou. Máte-li pánev vhodnou do trouby, můžete omeletu v závěrečné fázi dopéct v ní.
4. Frittatu ozdobte rukolovými lístky a klíčky a ještě teplou podávejte s křupavým chlebem.
ELLE PŘÍMO VE VAŠÍ SCHRÁNCE S POŠTOVNÝM ZDARMA
Nechcete přijít o nové číslo? Nechte si ho poslat domů. Výtisk vám doručíme až ke dveřím po celé České republice za stejnou cenu jako v obchodě, aniž byste museli platit poštovné. (Akce platí pouze pro ČR.)