ELLE recepty: ranní hostina

Gastronomická novinářka a food blogerka Karolína Fourová pro ELLE naservírovala několik úžasných snídaní. Jejich příprava je velice snadná, a navíc jsou tak dobré, že vám zpříjemní nedělní nicnedělání i jakýkoli jiný den.

 

tvarohové lívance

TVAROHOVÉ LÍVANCE S CELOZRNNOU MOUKOU

Lívance k snídani nemusejí nutně znamenat dietní prohřešek. Ty s celozrnnou moukou zasytí a jsou zdrojem vlákniny, přestože jsou díky tvarohu a sněhu z bílků vláčné a nadýchané. Tvaroh se nebojte použít tučný, lívance budou chutnat lépe a není potřeba žádného dalšího tuku.

MNOŽSTVÍ: 4 PORCE

Doba přípravy: 20 minut

• 2 vejce • 1 lžička třtinového cukru • 250 g tučného tvarohu ve vaničce • 200 ml mléka • 75 g hladké špaldové mouky • 75 g celozrnné, jemně mleté špaldové mouky • špetka soli

K PODÁVÁNÍ: 

• 400 g pravého řeckého jogurtu nebo zakysané smetany • čerstvé ovoce • čekankový sirup • moučkový cukr na posypání

1. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, přidejte tvaroh, mléko a prosáté obě mouky se špetkou soli. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte ve třech fázích do těsta. 

2. Na nepřilnavém lívanečníku opékejte lívance z obou stran dokud nezezlátnou. Hotové lívance podávejte s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou a čerstvým ovocem, jemně poprášené moučkovým cukrem.

 

cara
Jednoduchá domácí granola

JEDNODUCHÁ DOMÁCÍ GRANOLA

Granola s jogurtem se řadí mezi nejoblíbenější zdravé snídaně vůbec. Ty kupované ale příliš šťastnou volbou nejsou. Často obsahují málo ovesných vloček, zato výrobci nešetří cukrem a (nepříliš kvalitními) tuky. Připravíte-li si granolu doma, máte kontrolu nad tím, co opravdu jíte.

MNOŽSTVÍ: 900 ml

Doba přípravy: 35 minut

• 600 ml ovesných vloček • 200 ml ořechů (pekany, kešú, mandle…) • 100 ml semínek (slunečnicová, dýňová, lněná, konopná…) • 1 lžička drceného kardamomu • 1/4 lžičky soli • 3 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu • 4 lžíce řepkového oleje • 1 lžíce vanilkového extraktu

1. Troubu předehřejte na 160 °C.

2. Ovesné vločky smíchejte ve velké míse s ořechy, semínky, kardamomem a solí a dobře promíchejte.

3. Zvlášť si v menší misce prošlehejte javorový sirup nebo med s řepkovým olejem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs nalijte do mísy s vločkami a dobře promíchejte, aby se důkladně obalila každá z vloček.

4. Rovnoměrně rozprostřete granolu na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte přibližně 20–25 minut. Během pečení granolu občas promíchejte, aby se pekla rovnoměrně a nepálila se shora.

5. Až začne při míchání granola „zvonit”, máte hotovo!

cara
Barevná frittata

BAREVNÁ FRITTATA

Tradiční italská omeleta se skvěle hodí na líný víkendový brunch, ale vychutnáte si ji i později zastudena. Navíc do ní schováte jakoukoli sezonní zeleninu nebo sýr, který zrovna máte v lednici, a vždycky bude chutnat skvěle.

MNOŽSTVÍ: 4 PORCE

Doba přípravy: 20 minut

• 1 lžíce olivového oleje • 1 středně velká cibule šalotka• hrst baby špenátu a rukoly • 10 zralých cherry rajčat • 80 g mraženého hrášku • 8 vajec • 100 ml plnotučného mléka • 50 g nastrouhaného parmazánu (můžete použít také ementál nebo jiný tvrdý sýr) • sůl a čerstvě mletý černý pepř

1. V pánvi rozehřejte olej, přidejte na tenká kolečka nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Na cibulce nechte zavadnout listy baby špenátu a rukoly. Poté do pánve přidejte i rajčata, ta menší vcelku, větší rozkrojte napůl. Zeleninu restujte 3 minuty, přidejte mražený hrášek a nechte ještě minutu prohřát.

2. Mezitím v misce prošlehejte metličkou vejce spolu s mlékem, přimíchejte nastrouhaný sýr, lehce osolte a opepřete. Zeleninu v pánvi rovnoměrně rozprostřete a zalijte našlehanými vejci.

3. Stáhněte plotýnku na střední plamen, aby se omeleta vespod nespálila, a pod poklicí ji nechte 5–10 minut, dokud vajíčka na povrchu neztuhnou. Máte-li pánev vhodnou do trouby, můžete omeletu v závěrečné fázi dopéct v ní.

4. Frittatu ozdobte rukolovými lístky a klíčky a ještě teplou podávejte s křupavým chlebem.

cara

ČTĚTE TAKÉ:

ELLE & BOOK THERAPY: CO SI PŘEČÍST V MĚSÍCI KVĚTNU

NEVYHOVUJE VÁM HOME OFFICE? ZÚTULNĚTE SI PRACOVNU

 

ELLE

ELLE PŘÍMO VE VAŠÍ SCHRÁNCE S POŠTOVNÝM ZDARMA

Nechcete přijít o nové číslo? Nechte si ho poslat domů. Výtisk vám doručíme až ke dveřím po celé České republice za stejnou cenu jako v obchodě, aniž byste museli platit poštovné. (Akce platí pouze pro ČR.)

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24