ELLE MENU: Nalaďte se na podzim s dýňovým koláčkem

Text: Klára Dedková

Venku se ochlazuje a my se z náplavky přesouváme do teplých kaváren. Ještě lepší atmosféru plnou podzimu si však můžete vytvořit u sebe doma. Zapalte svíčky, provoňte prostor skořicovým čajem a dejte se do pečení dýňového koláče. 

Na těsto budete potřebovat:

  • 300 g jemně mleté špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 1 lžička soli
  • 100 ml vody

Na náplň si připravte:

  • 3 hrnečky dýňového pyré
  • 250 g třtinového cukru
  • 6 vajec
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička soli 
  • 1,5 lžičky skořice 
  • 1,5 lžičky mletého zázvoru 
  • 1 lžíce vanilkového cukru 
  • 1 drcený hřebíček

Postup:

Ingredience na těsto pomalu smíchejte, ale pozor, vodu přidávejte postupně. Tak, aby se těsto neroztékalo. Následně ho vyválejte na tenko a vložte do připravené formy. Korpus pečte ve vyhřáté troubě 10 minut na 180°C.

Vytvořit náplň je ještě jednodušší! Pečlivě promíchejte všechny výše zmíněné věci na náplň a vlijte do předem připraveného, ale vychladlého korpusu. Pečte na 160°C přibližně hodinu, dokud těsto neztmavne a neztuhne. 

Náš tip: 

Nechte si kousek těsta na dozdobení. Zhruba v půlce pečení vyndejte koláč z trouby a dozdobte ho klasickou mřížkou nebo lístečky z těsta. Po dopečení bude vypadat ještě lépe a to i na vašem Instagramu. 

Už cítíte tu vůni?

 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24