Text: Klára Dedková
Venku se ochlazuje a my se z náplavky přesouváme do teplých kaváren. Ještě lepší atmosféru plnou podzimu si však můžete vytvořit u sebe doma. Zapalte svíčky, provoňte prostor skořicovým čajem a dejte se do pečení dýňového koláče.
Na těsto budete potřebovat:
- 300 g jemně mleté špaldové mouky
- 200 g másla
- 1 lžička soli
- 100 ml vody
Na náplň si připravte:
- 3 hrnečky dýňového pyré
- 250 g třtinového cukru
- 6 vajec
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička soli
- 1,5 lžičky skořice
- 1,5 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 drcený hřebíček
Postup:
Ingredience na těsto pomalu smíchejte, ale pozor, vodu přidávejte postupně. Tak, aby se těsto neroztékalo. Následně ho vyválejte na tenko a vložte do připravené formy. Korpus pečte ve vyhřáté troubě 10 minut na 180°C.
Vytvořit náplň je ještě jednodušší! Pečlivě promíchejte všechny výše zmíněné věci na náplň a vlijte do předem připraveného, ale vychladlého korpusu. Pečte na 160°C přibližně hodinu, dokud těsto neztmavne a neztuhne.
Náš tip:
Nechte si kousek těsta na dozdobení. Zhruba v půlce pečení vyndejte koláč z trouby a dozdobte ho klasickou mřížkou nebo lístečky z těsta. Po dopečení bude vypadat ještě lépe a to i na vašem Instagramu.
Už cítíte tu vůni?