Co takhle stát se za 30 dní veganem?

 

Její kniha "Co takhle stát se za 30 dní veganem?" vás den po dni díky snadným receptům a užitečným tipům naučí připravovat lahodné a výživné veganské jídlo, jehož příprava nezabere moc času a které si pak můžete ohřát v poledne v práci. A my vám přinášíme malou ochutnávku.  Zkuste to ze začátku třeba na jeden den v týdnu. Ochutnejte některé z jídel, která si připravíte podle našich receptů, a uvidíte, že to ani nebude bolet. Při výrobě 1 kg hovězího masa se spotřebuje – střízlivým odhadem – asi 15 000 litrů vody, myslete na to. Obejít se aspoň občas bez masa a dalších živočišných produktů už není jen cool, je to naprosto nezbytné. 

 

OVESNÁ KAŠE S ČOČKOU

Příprava jedné porce: 10 minut 

Vaření: 20 minut 

Suroviny:  

30 g ovesných vloček, 30 g žluté čočky, 1 malá cibule, 1 menší pórek, 2 žampiony, 1 lžíce provensálského kořen, 325 ml vroucí vody, lžička soli, pepř, 1 lžíce olivového oleje 

Na houbové stir fry: 

100 g sladkých brambor, 3 žampiony, 1 lžíce olivového oleje, sůl 

Na hořčicovou omáčkou:  

1 lžička pikantní hořčice, 2 lžíce rostlinné smetany, 1/16 lžičky kurkumy  

Postup:  

1. Nakrájejte cibuli a pórek. Žampiony nakrájejte na plátky a sladké brambory na kostky o hraně 1 cm.  

2. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem zpražte cibuli s provensálským kořením do zlatova (asi 7 minut). Přidejte houby, omytou čočku, ovesné vločky a vroucí vodu a vařte zhruba 8 až deset minut, občas promíchejte a pak přidejte sůl a pepř.  

3. V jiné pánvi opečte na olivovém oleji brambory (asi 5 minut), přidejte houby a duste zakryté dalších 5 minut.  

4. V menší misce rozmíchejte hořčici se smetanou a kurkumou.  

5. Do jídelní misky vlijte kaši a na ni rozprostřete sladké brambory a houby, které zakápněte hořčicovou omáčkou. 

 

Ovesná kaše s čočkou

 

RANNÍ LÍVANCE  

Příprava: 6 středě velkých palačinek 7 minut  

Odpočinek: 10 minut 

Smažení: 15 minut 

Suroviny: 

160 g mouky, 15 g kukuřičné mouky, 1 lžíce cukru, 8 g prášku do pečiva, 200 mi sójového mléka, 30 g sójového jogurtu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce vanilkového aroma, 1 lžíce jablečného octa 

Postup:  

1. V misce smíchejte sypké ingredience.  

2. V jiné misce smíchejte jogurt s mlékem a olejem. Tekuté ingredience smíchejte se sypkými a metlou vytvořte hladké těsto. 

3. Nechte těsto odpočinout a na pánvi rozehřejte olej. Každou stranu opékejte do zlatova.  

 

Raní lívance

 

GRILOVANÉ ZELENÉ FAZOLKY S BROSKVÍ 

Příprava: 2 porce / 15 minut 

Vaření: 15 minut  

Suroviny: 

400 g zelených fazolek, 1 ne moc zralá broskev, 100 g uzeného tofu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, 3 lžíce rostlinného oleje 

Na omáčku: 1 lžíce sójové omáčky tamari, 1 lžíce bazalkového octa, 2 lžíce vody, 1 lžíce agávového sirupu, sůl  

Postup:  

1. Očistěte fazolky, odstraňte stonky a nakrájejte 4 centimetrové kousky. Uzené tofu nakrájejte na kostky o hraně 1 centimetru a broskve na asi 3 centimetrové kousky. Česnek nakrájejte najemno.  

2. V menší misce smíchejte přísady na omáčku.  

3. Mírně rozehřejte plotýnku. Na oleji pogrilujte fazolky, asi 7 minut. Přidejte broskve, stáhněte oheň a další 3 minuty opékejte. Poté přidejte uzené tofu, česnek a rozmarýn a opékejte dalších pět minut.  

4. Na závěr přilejte omáčku, promíchejte, nechte odležet a servírujte.  

 

Grilované ZELENÉ fazolky s BROSKVÍ

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24