Její kniha "Co takhle stát se za 30 dní veganem?" vás den po dni díky snadným receptům a užitečným tipům naučí připravovat lahodné a výživné veganské jídlo, jehož příprava nezabere moc času a které si pak můžete ohřát v poledne v práci. A my vám přinášíme malou ochutnávku. Zkuste to ze začátku třeba na jeden den v týdnu. Ochutnejte některé z jídel, která si připravíte podle našich receptů, a uvidíte, že to ani nebude bolet. Při výrobě 1 kg hovězího masa se spotřebuje – střízlivým odhadem – asi 15 000 litrů vody, myslete na to. Obejít se aspoň občas bez masa a dalších živočišných produktů už není jen cool, je to naprosto nezbytné.
OVESNÁ KAŠE S ČOČKOU
Příprava jedné porce: 10 minut
Vaření: 20 minut
Suroviny:
30 g ovesných vloček, 30 g žluté čočky, 1 malá cibule, 1 menší pórek, 2 žampiony, 1 lžíce provensálského kořen, 325 ml vroucí vody, lžička soli, pepř, 1 lžíce olivového oleje
Na houbové stir fry:
100 g sladkých brambor, 3 žampiony, 1 lžíce olivového oleje, sůl
Na hořčicovou omáčkou:
1 lžička pikantní hořčice, 2 lžíce rostlinné smetany, 1/16 lžičky kurkumy
Postup:
1. Nakrájejte cibuli a pórek. Žampiony nakrájejte na plátky a sladké brambory na kostky o hraně 1 cm.
2. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem zpražte cibuli s provensálským kořením do zlatova (asi 7 minut). Přidejte houby, omytou čočku, ovesné vločky a vroucí vodu a vařte zhruba 8 až deset minut, občas promíchejte a pak přidejte sůl a pepř.
3. V jiné pánvi opečte na olivovém oleji brambory (asi 5 minut), přidejte houby a duste zakryté dalších 5 minut.
4. V menší misce rozmíchejte hořčici se smetanou a kurkumou.
5. Do jídelní misky vlijte kaši a na ni rozprostřete sladké brambory a houby, které zakápněte hořčicovou omáčkou.
RANNÍ LÍVANCE
Příprava: 6 středě velkých palačinek 7 minut
Odpočinek: 10 minut
Smažení: 15 minut
Suroviny:
160 g mouky, 15 g kukuřičné mouky, 1 lžíce cukru, 8 g prášku do pečiva, 200 mi sójového mléka, 30 g sójového jogurtu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce vanilkového aroma, 1 lžíce jablečného octa
Postup:
1. V misce smíchejte sypké ingredience.
2. V jiné misce smíchejte jogurt s mlékem a olejem. Tekuté ingredience smíchejte se sypkými a metlou vytvořte hladké těsto.
3. Nechte těsto odpočinout a na pánvi rozehřejte olej. Každou stranu opékejte do zlatova.
GRILOVANÉ ZELENÉ FAZOLKY S BROSKVÍ
Příprava: 2 porce / 15 minut
Vaření: 15 minut
Suroviny:
400 g zelených fazolek, 1 ne moc zralá broskev, 100 g uzeného tofu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, 3 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku: 1 lžíce sójové omáčky tamari, 1 lžíce bazalkového octa, 2 lžíce vody, 1 lžíce agávového sirupu, sůl
Postup:
1. Očistěte fazolky, odstraňte stonky a nakrájejte 4 centimetrové kousky. Uzené tofu nakrájejte na kostky o hraně 1 centimetru a broskve na asi 3 centimetrové kousky. Česnek nakrájejte najemno.
2. V menší misce smíchejte přísady na omáčku.
3. Mírně rozehřejte plotýnku. Na oleji pogrilujte fazolky, asi 7 minut. Přidejte broskve, stáhněte oheň a další 3 minuty opékejte. Poté přidejte uzené tofu, česnek a rozmarýn a opékejte dalších pět minut.
4. Na závěr přilejte omáčku, promíchejte, nechte odležet a servírujte.