Provence, ráj gurmánů
Láska k francouzské Provence může vzniknout různě: Zamilujete si kopce plné divokých bylin, levandulová pole, města plná romantických uliček, staré kostely. Mně prošla žaludkem.
Nechcete-li se vrátit z dovolené po jižní Francii otrávení, hlavně si neobjednávejte hotel s plnou penzí. Usmažili byste se totiž v kulinářském pekle. Nekoketujte ani s polopenzí, a pokud jedete na týden či déle, rozhodně si najměte dům nebo apartmán s kuchyní. „Kuchyň, proboha, nemám tu kuchyň!“ zesinala jsem, když jsem poprvé vyběhla z hotelu v městečku Antibes přímo na jeden z nejlepších trhů v Provence. Kolem mě vybuchoval ohňostroj vůní a barev – sýry, uzeniny, ovoce, zelenina, byliny, oleje… Připadala jsem si, jako když si zapomenete do kufru přibalit plavky a z nějakého důvodu si je nemůžete koupit: ležíte na pláži v černém prádle a tváříte se, jako byste na sobě měla cool model. Chodila jsem po trhu a tvářila se, jako bych jen ,nasávala atmosféru‘. K uzoufání.
Abyste věděli, za normálních okolností nejsem žádná oběť vaření. Ve všední dny rozmrazuju pizzu a vařím desetiminutové špagety jako kdokoli jiný. Jenže ta neuvěřitelná možnost, že koupím na trhu pár věcí a mávnutím proutku se změním v královnu kuchyně, mi právě proto bere dech. Od té doby se léto co léto do Francie vracím a vždycky mám v zádech alespoň malou kuchyň a na ruce košík. Velký košík.
Právě ten totiž vyděluje zelenáče od těch, kdo se na trhu vyznají. Nováčci a turisté si nechávají navážit zeleninu a ovoce do igelitových tašek, protože netuší, s čím mají tu čest. Zatímco ,kamenným‘ broskvím v Česku nevadí, když s nimi třikrát praštíte o chodník, ty francouzské jsou zralé a měkkoučké, takže potřebují ochranu pevných stěn košíku.
KTERÉ TRHY JSOU TY PRAVÉ PROVENSÁLSKÉ?
Kam chodí nakupovat místní? Na trhy, jež putují od města k městu. Den, kdy dorazí do toho vašeho, zjistíte snadno v turistickém informačním středisku. Tehdy se vyklidí centrum města – náměstí nebo hlavní ulice – a navezou se sem největší lahůdky z okolí. Vedle ryb a sýrů dorazí i stánek s crêpes, palačinkami tenkými jako papír, nebo ten s pečenými kuřaty s brambůrky. Klidně si je kupte, Francouzi mají na kvalitu drůbeže takové nároky, že to, co tady dostanete u stánku, je u nás k mání ve špičkových restauracích. Totéž platí o stáncích s bagetami. Prodavačka po vás nehodí tu gumovou věc v igelitu, ale předvede vám virtuózní číslo v obkládání a nakonec vám podá křupavou a voňavou záležitost, jakou jste ještě nejedli.
Celý týden jsou potom trhy v Antibes, Aix-en-Provence, Nice, Avignonu a dalších velkých městech, i tam je ale jeden den v týdnu ,ten pravý‘. Jejich seznam s daty konání najdete například na www.travelswithfriends.com.
Čtěte více: