ELLE & Amazing Places: countryside restaurace, kde se skvěle najíte

Amazing Places, to nejsou jen kouzelná místa, kde se ubytujete. K dokonalému zážitku patří i plný žaludek. Nezaplňujte ho ale jen tak ledasčím. Podívejte se na místa, kde se skvěle najíte a po večeři to budete mít jen pár kroků do pohodlné postele. Takových míst je u nás naštěstí mnoho, v prvním díle tak pro vás mám venkovské restaurace s poctivou kuchyní.

abel

Ábelův mlýn

Vyhlášená restaurace kousek od Prachovských skal nedávno změnila majitele. Kvalita ovšem zůstala a k hospůdce přibyl i malý penzion v patře. My jsme v Ábelově mlýně byli naposledy těsně před Vánoci na společném obědě s celým týmem. Každý si objednal něco jiného a ochutnávali jsme poctivá česká jídla s vlivy Středomoří a Francie. Pan majitel, sám skvělý kuchař, totiž často cestuje právě po těchto zemích, ochutnává a přiváží si inspiraci. Doporučuji výborná líčka s bramborovou kaší a fantastické créme brulée. Jen si dobře rozmyslete předem, co vše si objednáte, porce jsou nadstandardní. Po jídle budete nejspíš potřebovat odpočinek, buď zvolte aktivní a jděte na procházku k blízkému potoku nebo rybníku. Pokud budete znaveni natolik, že zvládnete se jen svalit na gauč, rezervujte si jeden z 5 pokojů. V rodinné atmosféře penzionu a citlivě zařízených apartmánech se bude relaxovat samo.

cara

 

angus

Angusfarm

Máte rádi hovězí? Pokud oceníte kvalitní maso z vlastního chovu, zajeďte si kousek od Plzně do Angusfarm. Před nedávnem majitelé dokončili rekonstrukci, která naprosto předčila mé očekávání. Původně rustikální restaurace se proměnila v moderní podnik s otevřenou kuchyní. Budete se tak na svůj steak těšit o to více, když ho uvidíte opékat na přírodním grilu přímo před sebou. Nebojte se objednat si méně známé části hovězího, výborná je třeba oponka, veverka nebo můj oblíbený ořech. Maso tu připravují podle zásady od čumáku po ocas, a tak tu opravdu nic nepřijde nazmar. Připravují totiž i domácí uzeniny, které si můžete koupit i s sebou domů. Já jsem neodolala paštice a párkům, zkuste ovšem i domácí tlačenku nebo taliány. K Angusfarm patří samozřejmě i útulný penzion. Můžete tu strávit celý víkend s dobrým jídlem, pozorováním pasoucích se krav, procházkami a odpočinkem.

cara
supinka

Šupina a Šupinka

Kdo z vás by neznal nejlepší rybí restauraci na Třeboňsku. Slavná Šupina a její mladší sestra Šupinka jsou dnes už nejen v regionu jižních Čech legendami. Já chodím raději do Šupinky kvůli jejímu krásnému interiéru a osvětlení, které sice není ideální na focení jídla, ale tvoří velmi romantickou atmosféru. V obou restauracích se podává stejné menu, které se zaměřuje primárně na sladkovodní ryby. Můžete zkusit i méně časté druhy jako třeba sumec, úhoř nebo amur. Minimálně jako předkrm musíte ovšem ochutnat kapří hranolky, které v Šupinkách podávají s fantastickou žampionovo-koprovou majonézou. Výborný je i kapr s bramborovým salátem, do něhož tu přidávají brusinky. Brala jsem si na něj recept, ale tak dobrý se mi doma nepovedl. Taky v Šupině a v Šupince mají mimo restaurace i ubytování. Čtyři apartmány jsou na krásném místě, příjemně zařízené a ideální pro celou rodinu. Doporučuji si ale udělat rezervaci dlouho dopředu, nejen restaurace, ale i ubytování bývá často plné.

cara
na palube

Na Palubě

Středomořská restaurace v Mikulovicích v srdci Jeseníků vám navodí atmosféru přímořského letoviska. Restauraci Na Palubě tvoří stylový interiér plný námořnických dekorací a venkovní terasa v zahradě s jezírky a potůčky. Vaří tu italskou a francouzskou kuchyni a vyzkoušet můžete i skvělou místní pizzu z pece na dřevo. Penzion Na Palubě se nese v podobném duchu jako restaurace, jemné barvy a romantické textilie. Můžete se ubytovat v jednom z 5 prostorných apartmánů, každý má 3 ložnice, tak přijeďte s partou kamarádů nebo s vaší velkou rodinou.

 

cara
kozi

Kozí chlívek

Nejen za skvělým jídlem jezdím do Kozího chlívku v Deštném v Orlických horách. Je tu také jedna z nejmilejších obsluh, kterou znám. Paní majitelka Šárka a její pravá ruka Edita mě vždy nakazí tak dobrou náladou, že úplně zapomenu na hlídání linie a objednávám si půlku jídelního lístku. Menu se mění podle sezony, ale díky bohu tu zůstávají po celý rok mé oblíbené šišky s mákem. Ty nejsou jen tak ledajaké, jsou plněné mákem a pořádnou porcí máku i posypané. Jednoduše lahůdka. V Kozím chlívku mají 11 pokojů, každý pojmenovaný po jedné květině a do barvy této květiny i laděné a voňavé. Ideální místo pro rodinnou dovolenou nebo akci s kamarády.

cara
amazing places

 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24