Začít je snadné...
Flexitariánství není typickou moderní dietou, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale spíše životním stylem, který se neřídí přísnými pravidly. Jde o způsob stravování, během kterého osoby konzumují především rostlinnou stravu a čas od času přidají živočišné produkty – nejčastěji vajíčka, mléčné výrobky či maso.
Svůj jasný záměr a postup prokazuje i samotný název flexitariánství, složený ze slov „flexibilní“ a „vegetariánská“. V rámci tohoto životního stylu je brán zřetel na výběr těch nejméně průmyslově zpracovaných potravin, hlavním cílem flexitariánství je tedy lepší a smysluplnější stravování.
Lidé, kteří se rozhodnou pro flexitariánství, by měli postupně ze svého jídelníčku odebírat živočišné produkty, především tedy maso. Začátečníci by měli začít s dvoudenním vyřazením masa v týdnu. Ti, kteří už jsou dál, by se pak masa měli vzdát třikrát až čtyřikrát týdně. Osoby, které se s tímto jídelníček už naplno sžily a staly se experty flexitariánství, by měly maso konzumovat pouze dvakrát týdně. Zkušení flexitariáni nejčastěji konzumují ryby či drůbež z bio chovů.
Pestrost, nikoliv jednotvárnost
Ačkoliv se flexitariánství narozdíl od jiných diet neřídí přísnými pravidly, i zde existují povolené a potraviny, které je nutné omezit či zcela vyřadit. U tohoto moderního zdravého životního stylu je nutné dbát především na to, aby denní jídelníček byl pestrý, nikoliv jednotvárný.
Mezi oblíbené potraviny flexitariánů patří ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, quinoa, ořechy, luštěniny, batáty či brambory, rostlinné oleje, alternativní mléka a smetany. Jak už bylo nastíněno, ti, kteří se pro tento směr rozhodnou, by měli omezit vejce, maso a mléčné výrobky. Zároveň by se měli vyvarovat skupině nevhodných potravin, kam se dají zařadit vysoce zpracované výrobky, slazené nápoje, sladkosti, bílé pečivo a další nezdravá a nutričně nezajímavá jídla.
Výhody a nevýhody semivegetariánství
Největší výhodou tohoto stravování je jeho prospěšnost, jednoduchost a absence drastického hladovění. Mezi hlavní výhody patří konzumace zdravých potravin, díky kterým lze získat řadu cenných vitaminů, minerálních látek i antioxidantů. Lidskému tělu také prospívá hodně vlákniny, které je ve flexitariánském stylu stravování hojné množství. Vláknina dokáže zasytit, krom toho snižuje krevní tlak a cholesterol v krvi. Omezení masa a nezdravého jídla pak snižuje riziko srdečního onemocnění či riziko onemocnění cukrovkou druhého typu.
Myslete ale na to, že pokud nebude flexitariánské denní menu správně složeno, může být hrozbou nedostatek potřebných živin. Těm, kteří nedbají na skladbu svého jídelníčku, často chybí dostatečné množství vitamínu B12, železa, zinku, vápníku a omega-3 mastných kyselin. Tyto živiny jsou nutné například pro správné fungování nervového a imunitního systému. Vhodné je proto zařadit kvalitní doplňky stravy, které lze snadno sehnat ve všech lékárnách.
Flexitariánství podlehla Gisele Bündchen i Adele
Celebrity jsou již řadu let známé tím, že se snaží konzumovat zdravé potraviny, které jsou tělu prospěšné. Výhodou zdravého životního stylu je též ulehčení naší planetě a redukce hmotnosti. Ta je u slavných více než vítaným bonusem. Flexitariánství si mnohé osobnosti oblíbily také díky své jednoduchosti a efektivnosti. Úbytek váhy si díky zdravému životnímu stylu nemohla vynachválit například zpěvačka Adele.
Mezi známé tváře, které milující semivegetariánství, patří například rapper Jay-Z a jeho manželka Beyoncé. „Benefity pouhého jednoho rostlinného jídla denně mohou mít velmi hluboký dopad na naše zdraví a životní prostředí, tuto informaci nelze ignorovat,” řekl americký hudebník s tím, že má rád především rostlinné snídaně. Beyoncé a další hěvzdy se inspirovaly také u módní návrhářky Stelly McCartney, která se svým otcem zavedla takzvané „Pondělky bez masa”.
Smysl v omezení živočišných produktů a konzumaci především zdravých potravin rostlinného původu vidí také moderátorka Oprah Winfrey, modelka Gisele Bündchen, fotbalista Tom Brady, tenistka Serena Williams, herec Brad Pitt, herečka Kate Hudson a mnoho dalších světoznámých celebrit. „Myslím, že hodně přijímáme z jídla, proto je důležité vědět, co jíme. Čím více správných a pravých jídel jíme, tím lépe naše těla fungují. Na druhou stranu, čím více zpracovaných jídel a potravin způsobujících kyselost jíme, tím více zatěžujeme náš trávicí systém a další orgány,” tvrdí hvězda filmu Jak se zbavit kluka v 10 dnech.
Zdroje: Bez hladovění, Svět plodů, Planet Shine, Byrdie