Sýr jako nová superpotravina? Ano!

V posledních létech se mezi nová superzdravá jídla zařadila chia, goji semínka a nebo třeba švábí “mléko”. Nyní k nim přibyla výrazně méně exoticky znějící potravina. Překvapivě jde o zcela běžný sýr, který výživoví odborníci vynášejí do nebes kvůli pozitivním účinkům na lidský organismus.  

Na úvod bychom měli upřesnit, že kalorické bomby jako fondue, sýrové zapečené pokrmy nebo pizza s extra porcí sýra odborníci nadále nedoporučují, pokud chcete hubnout nebo dodržovat zdravý životní styl. Na druhou stranu by podle nich nikdo z nás neměl z jídelníčku vyškrtnout sýry.

Tučný sýr jako nejnovější superpotravina

Podle nové studie, kterou nedávno uveřejnil American Journal of Clinical Nutrition, pravidelná konzumace tvrdých a plnotučných sýrů (například typu čedar) významně zvyšuje hladinu “hodného” HDL cholesterolu zajišťujícího mj. lepší průtok krve a bránícího kornatění tepen. Sýry tak chrání proti srdečně-cévním onemocněním a snižují riziko poruch metabolismu, kvůli kterým člověk tloustne. Takže pokud jste zvyklá snídat toast se sýrem, obědový salát si zasypete nastrouhaným sýrem a po večeři si jako snack nakrájíte pár kousků sýru, odteď už nemusíte mít pocity viny! Pro své tělo tím děláte jen to dobré. 

 

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24